Najnovije

POTPUNI SUNOVRAT! Evo koliko će Ukrajina izgubiti zbog rata

Ukrajinska ekonomija će se ove godine smanjiti za 35 odsto, dok će inflacija naglo skočiti, navodi se u izveštaju.

Volodimir Zelenski. (Foto: Jutjub)

Potrošačke cene u Ukrajini mogle bi ove godine porasti za više od 20 odsto, prema prognozi MMF-a objavljenoj u utorak. Fond takođe očekuje značajno usporavanje ekonomije zemlje.

Prema procenama MMF-a, ukrajinski BDP bi mogao da se smanji do 35 odsto u 2022. Očekivani rast potrošačkih cena od 20,6% ove godine – kao rezultat tekućeg vojnog sukoba – doći će nakon inflacije od 9,4% u 2021. Rast BDP-a Ukrajine za 2021. iznosio je 3,4%.
Dok je ponovo potvrđivao svoju aprilsku procenu o „prognoziranom smanjenju od 35 odsto u Ukrajini 2022.“, fond se, međutim, uzdržao od dugoročnijih procena za zemlju, navodeći „neuobičajeno visok stepen neizvesnosti“.

Prema MMF-u, ukrajinska kriza nastavlja da utiče na region, podižući cene hrane na globalnim tržištima i izazivajući „ozbiljne teškoće za domaćinstva sa niskim prihodima širom sveta, a posebno u zemljama sa niskim prihodima“.

U izveštaju se naglašava da je sukob doveo do teške energetske krize u Evropi, koja naglo povećava troškove života i ometa ekonomsku aktivnost.
„Više od trećine globalne ekonomije će se smanjiti ove ili sledeće godine, dok će tri najveće ekonomije – Sjedinjene Države, Evropska unija i Kina – nastaviti da zastoje“, saopštio je MMF.

Analitičari MMF-a predviđaju usporavanje globalnog rasta na 2,7% sledeće godine, 0,2 procentna poena niže od julske prognoze, i predviđaju da će se 2023. „osećati kao recesija” za milione širom sveta.

Ruska vojska nastavlja sa munjevitim udarima po ključnim neprijateljskim tačkama! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA