Najnovije

DANAS SLAVIMO SVETU HARITINU, ZAŠTITNICU ŽENA Ako ste u nevolji, ona će pomoći, a potrebno je da uradite ovo

Bila je smerna, poslušna i ćutljiva devojka koja je još u ranoj mladosti rešila da postane Hristova nevesta

Foto: Jutjub

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetoj Haritini, ranohrišćanskoj mučenici i svetiteljki iz 3. veka. Bila je siroče, a u detinjstvu ju je usvojio izvesni Klaudije, ugledni čovek i hrišćanin koji ju je od malena vaspitao u toj veri.

Legenda kaže da je Haritina bila smerna, poslušna i ćutljiva devojka koja je još u ranoj mladosti rešila da postane Hristova nevesta.

Negde u to vreme car Dioklecijan je naredio veliki progon hrišćana u kome je i Haritina, iako veoma mlada, uhapšena i izvedena pred sudiju. Nakon što je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, Haritina je strašno mučena – ošišali su joj kosu i po glavi posuli žar, a zatim vezali za točak koji su dželati okretali.

Međutim, devojka je ostala živa, pa je sudija naredio da se baci u more. Na veliko čuđenje svih, Haritina je iz vode izašla nepovređena, ali ovo nije bio kraj njenih muka.

Pakosni sudija, videvši svetiteljku živu, posla na nju grupu mladića kako bi je obeščastili i tako joj poljuljali veru u Boga.

Predanje kaže da je tada, videvši da ne može da se spase, Haritina klekla i pomolila se i nakon toga umrla pre nego što ju je ijedan od napasnika i dotakao.

Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole, pomole joj se i pomoć će stići.

Molitva

Ovčica Tvoja Isuse, Haritina, zove silnim glasom: Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. NJenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Legendarni komandant ponovo sa vojskom! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA