Najnovije

OGLASIO SE GENERAL SUROVIKIN: Situacija na frontu je napeta

Komandanti ukrajinskih snaga iz redova NATO-a zahtevaju od Kijeva ofanzivne operacije u pravcu Hersona, bez obzira na broj žrtava ─ i među ukrajinskim vojnicima i među civilima, izjavio je za televiziju „Rusija 24“ komandant Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije general armije Sergej Surovikin.

Sergej Surovikin (Foto: RIA Novosti)

U razgovoru za „Politiku” kaže da će se u evropskim forumima boriti za interese Srbije, a o Srbiji će govoriti i na sednici EP u sredu. Na pitanje šta će da kaže tom prilikom odgovara da će biti portparol interesa Srbije.

– Reći ću da je nedopustivo takvo ucenjivanje, da je nedopustivo da se EU meša u unutrašnje stvari Srbije i da postavlja takve uslove Srbiji na njenom putu ka EU. Pozvaćemo EU da prestane da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, u one stvari koje nju ne treba da interesuju i pozvaćemo je da poštuje slobodu i suverenitet drugih zemalja. U toku tog govora u EP podsetiću i državnog sekretara SAD Blinkena da ne treba da se meša u unutrašnje stvari EU. Takođe ću ih podsetiti da Srbija, koju je bombardovao NATO, sada ne želi da podrži isti taj NATO. Da Srbija koja je deset godina bila pod sankcijama prosto ne želi da sada nameće sankcije prijateljskoj Rusiji. Podsetiću ih takođe da Srbija ima istorijske veze sa Rusijom, da je Rusija ta koja brani srpske interese u UN kada je u pitanju Kosovo i da je sasvim razumljivo da Srbija ne želi da sada izda Rusiju i da joj nametne sankcije. Srbija ima pravo, s obzirom na to da 100 odsto zavisi od ruskog gasa, da se bori za svoje ekonomske i energetske interese – ističe Žan-Lin Lakapel.

Vi govorite o ugrožavanju našeg suvereniteta, ali u Srbiji se često može čuti stav da moramo da prihvatimo pravila kluba u koji želimo da se učlanimo, Evropske unije. Gde je granica, koja pravila da prihvatamo, a koja ne?Prema njegovim rečima, postoje informacije o mogućnosti da kijevski režim upotrebi zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti i da Kijev priprema forsirani raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, kao i neselektivni raketno-artiljerijski napad na grad.

„Ova dejstva mogu dovesti do uništenja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilnim stanovništvom“, naglasio je general.

U Hersonu je trenutna situacija opasna po živote civila, otežano je dopremanje hrane, postoje problemi s vodom i strujom, istakao je Surovikin.

„Zbo granatiranja raketama ‘Himars’, oštećeni su Antonovski most i brana Kahovske hidroelektrane, saobraćaj na ovim objektima je obustavljen. Zbog toga je otežano dovoženje prehrambenih proizvoda, a primetni su i određeni problemi u snabdevanju vodom i strujom. Sve ovo ne samo da u znatnoj meri komplikuje živote građana, već je i direktna pretnja po njih“, rekao je general.

Prema njegovim rečima, situacija u ovom pravcu je teška. Neprijatelj ciljano gađa infrastrukturne, kao i stambene objekte.

Situacija u zoni operacije ─ napeta

Situacija u zoni specijalne operacije je generalno napeta, neprijatelj ne odustaje od pokušaja napada na položaje ruskih trupa, izjavio je komandant Združene grupe trupa (snaga) u zoni specijalne vojne operacije general armije Sergej Surovikin.

„Neprijatelj ne odustaje od pokušaja da napadne položaje ruskih trupa. To se, pre svega, tiče kupjanskog, krasnolimanskog i nikolajevo-krivoroškog pravca“, rekao je komandant.

Surovikin je dodao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i da je neprijatelj – zločinački režim koji građane Ukrajine gura u smrt.

„Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine u smrt. Ukrajinci i mi smo jedan narod i želimo jedno – da Ukrajina bude nezavisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju“, objasnio je komandant.

Pokušaj probijanja ruske odbrane

Kijev povlači sve rezerve za probijanje odbrane Rusije, uključujući i loše pripremljenu teritorijalnu odbranu, ocenio je on.

„Ukrajinski režim nastoji da probije našu odbranu. Da bi to uradile, Oružane snage Ukrajine povlače sve raspoložive rezerve na liniju fronta. U osnovi, to su snage teritorijalne odbrane koje nisu završile pun kurs obuke. Ukrajinsko rukovodstvo faktički ih osuđuje na uništenje“, istakao je komandant.

Prema njegovim rečima, takve jedinice po pravilu imaju nizak borbeni duh.

„Da bi sprečile bekstvo sa prve linije fronta, ukrajinske vlasti koriste odrede neonacista koji streljaju svakoga ko pokuša da napusti bojno polje“, dodao je Surovikin.

Specijalna operacija potvrdila rusko naoružanje

General je naveo da je specijalna vojna operacija u Ukrajini potvrdila efikasnost ruskih avio-sistema i sistema PVO.

On je dodao da su tokom specijalne operacije posade operativno-taktičke, vojne i dalekometne avijacije izvele više od 34 hiljade naleta i upotrebile više od sedam hiljada vođenih avionskih raketa.

Najnovije ruske hipersonične rakete „Kinžal“ dobro su se pokazale tokom specijalne operacije, dodao je Surovikin.

„Najnovije hipersonične avionske rakete ‘Kinžal’ dobro su se pokazale u pogađanju ciljeva. Nijedna raketa iz sistema protivvazdušne odbrane za ovu raketu nije strašna“, ocenio je on.

General je dodao da su strateške krstareće rakete vazdušnog baziranja pokazale najveću preciznost.

On je po kvalitetu borbene primene izdvojio i višenamenski avion pete generacije Su-57.

„Posedujući širok spektar naoružanja, u svakom naletu rešava višestruke zadatke gađanja vazdušnih i kopnenih ciljeva“, objasnio je Surovikin.

Kako je naveo, više od 8.000 letova izvedeno je bespilotnim letelicama, a više od 600 objekata ukrajinske vojske uništeno je jurišnim dronovima.

Više o situaciji na frontu pogledajte OVDE.

Itvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA