Najnovije

PUTIN UVODI RATNO STANJE U ČETIRI OBLASTI: Počinje evakuacija (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas da će u ukrajinskim oblastima u koje su se na referendumu izjasnile za priključenje Rusiji biti uvedeno ratno stanje.

Ruska vojska (Foto: RIA Novosti)

Putin je na sastanku Saveta bezbednosti Rusije rekao da u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, treba uspostaviti štabove teritorijalne odbrane, prenosi RIA Novosti.

Kako je rekao, načelnici tih oblasti dobiće dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

"Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije", rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje predviđa evakuaciju privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja, uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj, oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države, zabranu izlaska građana iz zemlje.

Ratno stanje u ove četiri oblasti biće na snazi od sutra.

Referendumi u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o prioključenju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra.

Nakon toga je u Moskvi održana ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

O stanju na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA