Najnovije

"VOLIMO DA ŽIVIMO U VELIKOJ KUĆI" Patrijarh Kiril pozvao na prekid razmirica između Ukrajine i Rusije

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na prekid "međusobnih razmirica" između Ukrajine i Rusije, ističući, međutim, da je po ovom pitanju daleko od zapadnog pacifizma.

Patrijarh ruski Kiril. (Foto: ria.ru)

- Neka Gospod bude milostiv prema celom našem narodu, da zaustavi međusobne svađe... Neka Gospod prosvetli svakoga ko je umešan u ova neprijateljstva, i da svako shvati da puca na svog brata. I zato, kraj rat, uspostavljanje mira i duhovnog jedinstva celog našeg naroda naša je današnja molitva i treba da bude tema našeg zajedničkog truda - rekao je patrijarh u utorak posle liturgije u Uspenskom hramu u Kremlju.

Istovremeno je primetio da smo u ovom slučaju "veoma daleko od onoga što se na zapadnom jeziku zove pacifizam". Pacifizam je borba za mir pod bilo kojim okolnostima i vrlo često pod bilo kojim uslovima, objasnio je poglavar RPC.

Prema rečima patrijarha Kirila, danas mnoge sile rade na tome da dokažu da je razdvajanje ruskog naroda blagoslov. Govoreći o tome, pomenuo je svoj davni razgovor sa političarem koji je pitao zašto se crkva zalaže za očuvanje jedinstvenog ruskog prostora, zar to nije srednji vek. Patrijarh je u odgovoru rekao da je reč o jednom narodu koji "želi da živi u velikoj kući".

- Pitao sam tada tog gospodina: da li biste više voleli da živite u malom stanu, da branite svoju slobodu i nezavisnost od drugih ili u velikom stanu, u velikoj kući? Ovde mi više volimo da živimo u velikoj kući, ali tako da u njoj nije tesno, da se taj život ne pretvori u ono što se ponekad dešava u zajedničkom dvorištu, kada ljudi postaju neprijatelji - rekao je patrijarh Kiril i pozvao sve da se mole za "jedinstvo Svete Rusije".

Gde bi Rusija i SAD mogle da uđu u sukob? Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA