Najnovije

EMIL VLAJKI: Građanski rat u Republici Srpskoj

Glavne teme zapadnih medija o Balkanu su ovih dana slijedeće:

-Sredinom slijedećeg mjeseca, Dodik će dobiti iz Kragujevca 2500 mitraljeza!

-Istovremeno, dobit će i 6000 jurišnih pušaka za svoju policiju!

-Rusi dobivaju svoju najveću vojnu bazu u srcu Evrope, svega 150 kilometara udaljenu od Zagreba. Navodni humanitarni ruski centar koji Dodik gradi u Banjoj Luci je ustvari ta vojna baza. Kada se ona izgradi, Evropa će biti prepuštena na milost i nemilost Putinovim barbarima!

Piše: Emil Vlajki

Ovim apelom obavještavam srpsku i svu drugu javnost, da su , sa visokim stupnjem vjerojatnosti, građanski sukobi u Republici Srpskoj ne samo mogući nego skoro neizbježni i mogu se lako pretvoriti u nešto što liči na rat Srba protiv Srba. Ovo nije nikakav tabloidni tekst već realnost koja se ubrzano odvija. Čak se ni ne vidi kako se ovo može spriječiti.

Elaboracija

Zapad, kao što sam i do sada pisao na ovom sajtu, neće i ne može dozvoliti, s obzirom na antirusku kampanju koju vodi, da jedan prijatelj Rusije, Milorad Dodik, bude na vlasti još četiri godine u Republici Srpskoj.

Da bi Eliminirao Dodika sa političke scene, iskorištava upravo završene izbore i opoziciju kao glavno oružje.

Pritom je potpuno svejedno tko je te izbore na predsjedničkom nivou dobio. Centralna izborna komisija (CIK) BiH će poništiti ove izbore i proglasiti nove. Prebrojavanje glasova je, dakle floskula gdje će se, sasvim sigurno, pronaći stvarni ili retoričko propagandni dokazi za ponavljanje izbora.

Dodik koji se smatra pobjednikom, neće na to pristati.

Organizirat će se mitinzi sa jedne i druge strane.

Vjerojatno će doći do spontanih ili (po mom mišljenju) namjernih incidenata.

To će dati povod trupama NATO-a koje su već u BiH da interveniraju i „zavedu red“.

U novonastaloj, „mirnoj“ situaciji, Dodik će biti procesuiran (i osuđen), te se neće više moći kandidirati na ponovljenim izborima.

Vladajuća partija (SNSD) i koalicija će se raspasti i priključiti sadašnjoj opoziciji.

Jelena Trivić (PDP) će postati nova predsjednica Republike Srpske.

Varijanta 1

To će se sve tako desiti ukoliko policija, kao što se šuška, ali to ne mora biti istina već dio propagandnog rata Zapada i opozicije, prestane podržavati Dodika.

Isto tako, postavlja se pitanje da li su svi oni koji vjerno podržavaju Dodika prvenstveno u narodu spremni da uđu u sukobe niskog, visokog intenziteta.

Varijanta 2

Političke strukture i policija ostaju vjerni Dodiku, međusrpski sukob se širi, i onda se postavlja pitanje, kako i u kojoj mjeri NATO može intervenirati.

Međunarodna vojna misija u BiH sa imenom ALT(H)EA pod patronatom UN su ustvari NATO snage čije se prisustvo svake godine obnavlja od strane SB UN. Rusi mogu staviti veto na njihovo prisustvo. Ali, što ako one svejedno ostanu u BiH ne obazirući se na odluke SB UN (analogan slučaj sa Šmitom, nepotvrđenim Visokim predstavnikom od strane SB UN u BiH)? to će značiti da žele po svaku cijenu skinuti Dodika ne obazirući se na posljedice koje neće biti samo lokalnog karaktera.

Varijanta 2,1 (3)

Rusi ne moraju staviti veto, što bi moglo značiti da ne misle ni na koji način, osim retorički, intervenirati u korist Dodika. Međutim, prilikom glasanja u SB UN mogu postaviti uvjet da budu značajan dio ALT(H)EA-e.

Postoji izvjesna vjerojatnost, ne samo u okviru ALT(H)EE da Rusi vojno interveniraju ukoliko Zapad preko NATO-a silom bude htio rušiti Dodika.

Službena Srbija neće ni na koji način direktno intervenirati u sukobe u Republici Srpskoj

Ovo su glavne varijante onoga što će se dešavati u Republici Srpskoj uskoro, a ima ih još, mada su one, po meni, manje značajne.

Ostale tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA