Najnovije

"CILJ JE TAJNA META" Rusija napda infrastrukturu Ukrajine, a razlog je samo jedan

Rusija svojim udarima na kritičnu infrastrukturu Ukrajine rešava izuzetno važan zadatak. Takve zaključke je izneo, za ruske medije rumunski vojni ekspert, Valentin Vasilesku.

Rat u Ukrajini. (Foto: Jutjub)

Ekspert je primetio, da važnu ulogu u događajima koji se odvijaju u Ukrajini, igra američka oprema za vazdušno izviđanje, a to je avion za kontrolu borbe i ciljanje „E-8 Joint STARS“. Ovi avioni su opremljeni radarima, koji omogućavaju praćenje do 600 kopnenih ciljeva istovremeno. Oni snimaju kretanje ruske tehnike i prenose podatke ukrajinskoj vojsci o njenoj lokaciji, brzini i pravcu kretanja.

NATO mreža za vazdušno izviđanje obuhvata mnoštvo aviona raznih tipova, pored pomenutog E-8, uključuje E-3 AVCS, EC-135, RK-4B. Oni patroliraju severnim delom Crnog mora, i granicom Rumunije sa Poljskom. Kombinuju se u jedinstvenu mrežu, preko koje se primljeni podaci šalju zemaljskim stanicama koje se nalaze u Ukrajini.

Ekspert smatra, da je uništavanje komunikacija između Oružanih snaga Ukrajine i vazdušnog izviđanja NATO-a, tajni cilj ruskih udara na ukrajinsku infrastrukturu. Pre izvesnog vremena stigla je poruka da su ove akcije već donele rezultate.

U saopštenju za javnost od 18. oktobra, predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, Igor Konašenkov, rekao je da su Oružane snage Rusije, uništile stanicu za svemirske komunikacije Vladinog komunikacionog centra Ukrajine, koja se nalazi u Odeskoj oblasti.

Nakon toga, Rusi su saznali da Ukrajinski PVO sistem, ne može da se nosi sa udarima bespilotnih letelica „Geran-2“. On je zapravo onesposobljen, kao rezultat napada na kritične ukrajinske infrastrukturne objekte.

Jedan od razloga za ovako uspešnu operaciju bio je taj, što NATO avioni za daljinsku radarsku detekciju više ne mogu da obezbede Ukrajini potrebne informacije u istom obimu. Bez toga, Oružane snage Ukrajine nisu u stanju da se izbore sa ruskim dronovima.

Postizanje strateškog iznenađenja

Ruska vojska je metodično onesposobljavala kritičnu energetsku infrastrukturu Ukrajine, u poslednje dve nedelje. Kao rezultat toga, mreža zemaljskih terminala za podatke koje koriste Oružane snage SAD i vazdušno izviđanje, može uskoro postati nedostupna. Cilj koji sledi ruska vojska je da stekne prednost strateškog iznenađenja. Oružane snage Rusije žele da liše ukrajinsku vojsku mogućnosti, da u realnom vremenu dobija podatke od NATO-a o kretanju ruskih trupa.

„Sprovođenje principa strateškog iznenađenja u praksi zahtevaće od ruske vojske da sprovodi smele operacije na velikim manevarskim prostorima“, rekao je analitičar.

Valentin Vasilesku je izjavio da će nakon što ruska vojska stekne prednost u vidu strateškog iznenađenja, biti moguće preći na sledeću fazu – uspostavljanje kontrole nad drugim regionima Ukrajine.

Obezbeđivanje bezbednosti granice Ukrajine sa državama NATO-a

Analitičar smatra da se u teoriji zadatak okupacije Ukrajine postiže postizanjem dva cilja. Prvo, zapadne granice Ukrajine treba da budu obezbeđene. Oružane snage RF to mogu postići manevrom sličnim onome, što je urađeno u prvim danima „specijalne operacije“. Ovo je olakšano činjenicom da je trenutno 80-85% snaga Zapadne Ukrajine raspoređeno na južni i istočni front.

Operacija će se sastojati u ranom raščišćavanju komunikacionih linija, kako bi se obezbedila velika brzina napredovanja trupa – 100 km dnevno, i zaobilaženje velikih gradova sa ukrajinskim teritorijalnim garnizonima.

Izolacija Kijeva od južnog i istočnog fronta

Istovremeno sa obezbeđivanjem bezbednosti zapadnih granica, može da počne i ofanziva u pravcu Poltava-Dnjepar. Ovo će omogućiti ruskoj vojsci da izoluje Kijev od ostatka zemlje, a grupacije ukrajinskih trupa u Harkovu, Donbasu, Zaporožju i Krivom Rogu će biti stisnute od strane ruskih trupa. U takvom scenariju razvoja događaja, Odesa će biti opkoljena i neće imati drugog izbora osim da kapitulira.

Vašington ima glavnu korist od krvoprolića koje je u toku! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA