Najnovije

ZAVETNICI: Uvođenje sankcija Rusiji ugrozilo bi poziciju odbrane Kosova i Metohije

Član Predsedništva Srpske stranke Zavetnici Danijel Igrec ocenio je da bi uvođenjem sankcija Rusiji, Srbija prekršila međunarodno pravo, što bi po njemu otežalo odbranu Kosova sa pozicije tog istog međunarodnog prava.

Zavetnici (Foto: Zavetnici)

"Svako usaglašavanje sa politikom Zapada i uvođenje sankcija Rusiji dovelo bi Srbiju u nepovoljnu poziciju, jer bi značilo da se naša država svrstala na stranu onih koji krše međunarodno pravo", ocenio je Igrec i saopštenju za medije.

Po njegovim rečima jednostrane sankcije su vid političkog i ekonomskog pritiska koji je zabranjen međunarodnim normama.

"Ove sankcije nisu odobrene od strane Saveta bezbednosti kao jedinog tela koje ima mandat da uvodi sankcije članicama UN", napominje Igrec.

Dodaje i da ne postoji podela na ozbiljne i manje ozbiljne sankcije.

"Svaka jednostrano uvedena sankcija je ozbiljno kršenje međunarodnog prava", navodi Igrec.

Igrec je upozorio da pridruživanje sankcijama nije nikakvaobaveza prema EU i dodao da bi to ugrozilo poziciju na kojoj Srbija zasniva odbranu svog teritorijalnog integriteta.

"Nemoguće je braniti KiM pozivajući se na međunarodno pravo, ako se istovremeno razmatraju odluke koje bi vodile u kršenje tog istog međunarodnog prava. Na taj način Srbija krnji svoju poziciju i dovodi sebe u situaciju da će na kraju ostati bez najsnažnijeg argumenta u očuvanju južne pokrajine, a to je pozivanje na Rezoluciju 1244", ističe Igrec.

On je ocenio da bi usvajanje rezolucije koju su podneli Zavetnici u parlamentu bilo najčvršća garancija da će Srbija nastaviti sa politikom neutralnosti.

"Ukoliko u državnom rukovodstvu zaista postoji čvrsto opredeljenje protiv uvođenja sankcija onda za vladajuću većinu neće biti problem da prihvati predlog Zavetnika i usvoji rezoluciju o neuvođenju sankcija međunarodno priznatim državama koju je naša stranka podnela Narodnoj skupštini", poručuje Igrec.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA