Najnovije

SASTANAK SA PUTINOM NE DOLAZI U OBZIR: Bajden odbija susrete sa liderima Rusije i Saudijske Arabije na samitu G20

Američki predsjednik Bajden ranije je izjavio da "ne planira" ni sastanak sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom na Baliju.

DŽo Bajden i Vladimir Putin. (Foto: ria.ru)

Bela kuća naglasila je da predsednik DŽo Bajden uopšte ne planira bilateralni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20 na Baliju, a njegov ruski kolega rekao je da još razmišlja hoće li ići na ovu destinaciju.

Američki predsednik "uopšte ne namerava da se vidi sa ruskim predsednikom", rekao je u četvrtak njegov savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi.

U najdužem govoru od početka rata u Ukrajini, ruski predsednik rekao je večeras u Moskvi na političkom forumu sa stručnjacima i novinarima da ne zna hoće li prisustvovati samitu 20 vodećih svetskih ekonomija. "Možda ću putovati. Još o tome razmišljam", rekao je Putin.

Domaćin samita, indonezijski predjednik Joko Widodo, koji očekuje Putinov dolazak na Bali, najavio je mirovnu inicijativu za Ukrajinu i očekuje da se svi učesnici na samiti "uključe u konstruktivni dijalog".

Američki predsjednik Bajden ranije je izjavio da "ne planira" ni sastanak sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom na Baliju. Inače dobri odnosi SAD-a i Saudijske Arabije pogoršali su se otkako je grupa zemalja izvoznica nafte OPEK+, u kojoj je Saudijska Arabija ključni igrač, najavila smanjenje proizvodnje nafte.

Pad proizvodnje mogao bi povećati cene na tržištu, što je nepovoljno za demokrate, koje očekuju napeti izbori na pola mandata i moguća pobeda republikanaca.

Bajden je ranije rekao da će Saudijska Arabija snositi posledice zbog udruživanja s Rusijom u OPEK+ i podrške odluci o smanjivanju proizvodnje nafte. Prošle nedelje Bajden je najavio da do kraja godine planira na tržište plasirati preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći obuzdati visoke cene benzina.

Snimak uništenja grupe stranih plaćenika u Ukrajini pogledajte OVDE.

Izvor: republika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA