Najnovije

Kurti ne traži rešenje, želi da izazove sukobe

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je povodom jučerašnje odluke Prištine o punoj primeni RKS tablica od 21. aprila iduće godine, da Priština pokazuje nespremnost da se pronađe rešenje koje, kako je rekao, isključivo može da se postigne dogovorom.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

"Ne sme se zaboraviti da je Priština odbila da se nastavi mandat radne grupe koja je trebalo da ponudi neko rešenje koje bi se onda usvojilo na sastanku na vrhu. Nakon isteka šestomesečnog mandata te grupe, oni su odbili da se dalje nastavi rad, što je ukazivalo da ne žele rešenje", objasnio je Drecun za Tanjug.

Drugo, stiglo je naređenje specijalnim policijskim formacijama da budu spremne da na severu Kosova nasilno primenjuju tu jednostranu odluku, pre ili kasnije da oduzimaju vozila, dodao je Drecun.

Drecun je ocenio da Kurti nije spreman da se traži rešenje za registarske tablice već da se izazove sukob, jer, kako kaže, njemu je prvenstveni cilj da potpuno nestanu tablice sa oznakama KM ili čak i one druge statusno neutralne KS i da se tamo vozi sa tablicama koje nisu statusno neutralne.

"Posebno je jako upozorenje to što je na sastanku čelnih ljudi kosovske policije i Euleksa, direktor kosovske policije rekao da će oni intervenisati na severu kada se bude donela odluka u Prištini vezano za skidanje tablica i da su čak spremni na žrtve u sopstvenim redovima", rekao je Drecun.

Drecun napominje da se postavlja pitanje ko će da izazove te žrtve, ocenjujući da se unapred stvara atmosfera gde bi Srbi bili okrivljeni za neko eventualno nasilje i sukobe.

"To pokazuje da Priština želi sukobe, a neće rešenje. Ovo što je Kurti sada uradio nije nikakvo izlaženje u susret zahtevima Kvinte, nije nikakvo prelazno rešenje već samo dalja priprema za izazivanje sukoba", smatra Drecun.

Na pitanje o tome da bi Irska mogla da pokrene procedure za prijem Kosova u Savet Evrope i da je za Srbiju situacija nepovoljna, Drecun podseća da je to pitanje "brojki" i većine u toj organizaciji.

"Prosto. Ko ima većinu on će progurati odluku, iako je neuobičajeno i iako lažna država Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, jednostavno političko nasilje je nešto što karakteriše ponašanje Zapada", rekao je Drecun i dodao da je to glavni razlog zbog čega se Kurti ovako ponaša.

Drecun je naveo da nema sankcija za Kurtijeve poteze, dodajući da Zapad samo verbalno ume da osudi njegovo ponašanje i da traži nešto bez ikakvih sankcija ili prisile da se to uradi, a ima moć da može.

"Kada vi umesto da sankcionišete ovakvo Kurtijevo ponašanje, koji uprkos zahtevima Kvinte, posebno SAD, ne želi da odloži primenu te jednostrane odluke, a vi ga umesto sankcija nagradite pričom da će se pokrenuti procedura za prijem lažne države Kosovo u Savet Evrope, onda naravno Kurtija to ohrabruje", naveo je Drecun.

Anđelković: Odluka o preregistraciji prljava igra Kurtija

Potez Aljbina Kurtija da ne promeni odluku o preregistraciji vozila, ali uz najavu da će njena puna primena početi posle 21. aprila iduće godine, je "jedna prljava igra Zapada sa Kurtijem", smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Oni mu omogućavaju da odloži stvar, ali se ne priča o kompromisu, o nečemu što je ranije dogovoreno kao kompromis, a to su statusno neutralne KS tablice, već se jednostrano insistira na ispunjavanju albanskih zahteva", rekao je Anđelković za Tanjug komentarišući odluku Kurtija o tablicama, svega par dana pred istek prvobitnog roka za preregistraciju.

Anđelković ukazuje da to dugoročno ne bi smelo da prođe, jer ako bi Srbija prihvatila da Srbi na severu imaju RKS tablice, onda bi to značilo da smo sever Kosova prepustili Albancima i odustali od Kosova.

"Videćemo šta će Beograd u narednom periodu uraditi. Da li će taj period shvatiti kao mogućnost da pripremi javnost, pa da početkom sledeće godine zadovolji albanske zahteve i digne ruke od Kosova, što je protiv Ustava i volje većine naroda, ili će taj period Beograd shvatiti kao priliku da bolje organizuje Srbe sa severa Kosova da se brane", kaže Anđelković.

On smatra da, u slučaju da pokuša da organizuje Srbe, Beograd treba da poništi odluku o ukidanju Civilne zaštite iz 2016, jer je ta odluka, ocenjuje, omogućila Albancima da "vršljaju" po severu.

Anđelković je rekao i da su Srbi na Kosovu najavili da će se fizički odupreti pokušaju uvođenja RKS tablica jer znaju da je to pokušaj da se stavi tačka na relativnu srpsku samostalnost na sveru i uvod u etničko čišćenje.

On je istakao da su registarske tablice mnogo ozbiljnije pitanje nego što deluje.

"One su raskrsnica na kojoj odlučujemo da li idemo ka gubitku Severa ili taj deo naše teritorije branimo", izričit je Anđelković.

Što se tiče Srba na severu KiM, Anđelković ističe da su oni svesni da bi to za njih bio kraj na tom području.

"Videli smo da, gde god da Albanci uspostave kontrolu, oni polako zlostavljaju Srbe i teraju ih na iseljavanje. To bi se onda desilo i sa severom Kosova. Albancima je cilj da se tamo promeni etnička struktura i da vremenom postanu većinsko stanovništvo", poručuje Anđelković.

Na pitanje o najavama da će Savet Evrope na sledećoj sednici razmatrati prijem tzv. Kosova u članstvo, Anđelković kaže da u Savetu Evrope ne možemo ništa dobro da očekujemo, jer većina zemalja SE prihvata lažnu kosovsku nezavisnost i, na ovaj ili onaj način, podržava zahteve Prištine.

"Možda im smeta ekstremizam Aljbina Kurtija, ali ne smeta im albanska separatistička politika generelno. Savet Evrope ne znači previše. Za nas je važna jedna druga krovna institucija, a to su Ujedinjene nacije. Dokle god Kosovo ne uđe u UN, nije država, a kada uđe u Savet Evrope, to je za nas neprijatno, ali nije smak sveta", napomenuo je Anđelković.

On, takođe, smatra da najnovija odluka Priština da na teritoriji KiM zabrani održavanje izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, raspisane za 13. novembar, treba da nas podstakne da poništimo Briselski sporazum i sve ustupke koje smo napravili.

"Srbija je verovatno sada shvatila da je to ceh naših briselskih pregovora. Mi smo mislili da je EU objektivna i da je medijator, a ona je zapravo bila deo albanskog pregovaračkog tima i sve što je rađeno, rađeno je da bi od nas bili izvučeni ustupci. Ako jedna strana nije ispunila svoje obaveze, ni mi nemamo obavezu da se pridržavamo onoga što smo mi prihvatili", izričit je Anđelković.

Smatra i da svojim izjavama ne doliva ulje na vatru, već da će one, kako ističe, doprineti relaksaciji stvari.

"Ako jednom podvučemo crtu i kažemo - 'ono što se desilo u prošlosti poništavamo, jer druga strana nije ispoštovala svoje obaveze', mislim da im šaljemo poruku da ćemo mnogo ozbiljnije da branimo svoje interese i na taj način ih destimulišemo da idu dalje. Ni Albanci ne smeju olako da srljaju u sukob sa nama", rekao je Anđelković.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA