Najnovije

RUSIJA IZAŠLA IZ SPORAZUMA: Obustavlja se izvoz žita iz Ukrajine

Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon današnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora.

Crnomorska flota (Foto: RIA Novosti)

"Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra 2022. protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

Prema tvrdnjama ruskog ministarstva, britanski stručnjaci iz grada Očakov, Nikolajevska oblast, učestvovali su u planiranju današnjeg napada devet dronova i sedam autonomnih pomorskih bespilotnih aparata na ruske brodove Crnomorske flote i civilna plovila, koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju.

Rusija: Doniraćemo 500.000 tona žita siromašnim zemljama

Rusija je spremna da besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, uz pomoć Turske, rekao je danas ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

"Rusija je uvek bila i ostala pouzdan partner i spremna je da svetu obezbedi neophodnu količinu hrane. Naša zemlja je spremna da u naredna četiri meseca besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica najsiromašnijim zemljama", rekao je ruski ministarstva poljoprivrede za televiziju Rosija 24.

On je saopštio da će Moskva to uraditi "uz učešće pouzdanog partnera Turske", preneo je TASS.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultovalo je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini, navodi TASS.

O smeni ruskog komandanta u zoni vojne operacije pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA