Najnovije

Đukanović uskoro dobija ponudu od Zapada koju neće moći da odbije

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović čak i kada bi se kandidovao za predsedničke izbore ne bi mogao izađe kao pobednik jer je na lokalnim izborima saznao kakva je njegova snaga. Uskoro će i dobiti ponudu od strane Zapada koju neće moći da odbije.

Milo Đukanović (Foto: Predsedništvo CG)

Potpuno je jasno da sve što se dešava od 30. avgusta jedan proces lagane detronizacije gde svi imaju svoje interese. Ovaj prvi proces će se zaokružiti predsedničkim izborima na kojima se Milo Đukanović možda čak i neće kandidovati. Đukanović će dobiti ponudu koju neće moći da odbije, kazao je politički analitičar Vladimir Dobrosavljević.

Analitičar je napravio i paralelu sa II svetskim ratom i kazao da ono što je bila bitka za Staljingrad za svet, to je bio 30. avgust za Crnu Goru.

„Ali ono što je presudilo da nacisti u II svetskom ratu neće pobediti jeste bitka kod Kurska koja se odigrala nekoliko meseci kasnije. 23. oktobar je Kurska bitka u Crnoj Gori. Jasno je da DPS, u ovakvom formatu, više neće moći da se vrati. Više je razloga za to, a ključna stvar je sledeća – Zapadni saveznici nisu tolerantni prema lokalnim autokratama koji misle da mogu da se bave nekom vrstom sivih poslova koji im nisu dozovljeni. Norijega je bio saveznik SAD-a i bio je tolerisan dok je Panama bila tranzitna zemlja za plasman kokaina na američko tržište. Kad je on pokušao sam sa svojom infrastrukturom da plasira to na američko tržište, došao je SEAL i spakovao ga u teksaški zatvor“, podvlači Dobrosavljević.

Milu Đukanoviću se, podvlači dogodilo nešto slično jer je postao isuviše tolerantan za narko kartele u Crnoj Gori koji su počeli da ulaze u tržište na kojem im nije bilo dopušteno, tvrdi analitičar i dodaje da od tog trenutka, 2017. godine, počinju da padaju tovari kokaina sa crnogorskom zastavom.

Novinar i voditelj Dejan Anđus saglasan je da su male šanse da se Đukanović kandiduje na predsedničkim izborima jer je osetio da gubi podršku Zapada ali želi da se i dalje pokaže kao zapadni saveznik.

„Činjenica je da je politički uzdrman ali on ipak želi da se do kraja pokaže kao zapadni saveznik i čeka neku novu šansu. On ne luta, ne odlazi u ruske redove, već pokazuje lojalnost Americi. On je dan nakon izbora otišao na Kosovo kod Kurtija kako bi pokazao privrženost američkoj politici“, podvukao je Anđus.

Dobrosaveljvić je dodao da je ovakav debakl DPS-a na izborima bio očekivan.

„Neka istraživanja javnog mnjenja su pokazivala vrlo egzaktno do kog procenta će oni dobaciti i očekivao se njihov poraz, doduše ne ovakav. Ovo je mnogo veći poraz od projektovanog. Mi svi ipak potcjenjujemo i same birače. Oni su videli da je DPS u silaznoj putanji. Bez obzira što nije demontiran njihov sistem, oni su videli da ta grupacija nema budućnosti. Oni su izgubili podršku zapadnih mentora koju su imali prethodnih decenija i da je došlo vreme za nove snage i nove političke grupacije“, kazao je Dobrosavljević.

Kaže i da je važno što je DPS izašao sa svim svojim satelitima i da su po projekcijama, na nivou cele Crne Gore, kada bi izašli zajedno, dobili samo 34%.

„Može se govoriti o tome da DPS više nije u kapacitetu da može izaći samostalno, niti da može da se vrati na vlast sa svojim saveznicima“, kazao je on.

Analitičar precizira da su dvije stvari dominantne na izborima u Podgorici – rezultat Evrope sad i izuzetan rezultat DF-a.

„DF je pokazao da je na nivou Crne Gore najjača politička grupacija. Te dve grupacije se mogu smatrati pobednicima ovih izbora“, podvlači Dobrosavljević.

Izvor: Borba.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA