Najnovije

''MAJDAN'' UDOVICA: Ko može da sruši Zelenskog?

Neki ukrajinski Telegram kanali izvestili su o protestima žena i majki ukrajinskih vojnika koji se smatraju nestalima u Lavovu ove subote. O ovome ćute mediji i poluzvanične društvene mreže. Kijev se užasno plaši proboja informacione blokade, koji bi mogao da se pretvori u velike unutrašnje političke nevolje, piše Ruskaja Vesna.

Ukrajina (Ilustracija: Pixabay)

Ova priča traje već mesecima. S vremena na vreme, u različitim gradovima Ukrajine, rođaci boraca Oružanih snaga Ukrajine, pripadnici teritorijalne odbrane i svi oni koji su pokupljni tokom mobilizacije odlaze na proteste, snimaju video poruke, kucaju na pragove lokalnih vlasti i pišu apele evropskim vlastima, posebno poljskom Crvenom krstu, zahtevajući da prijave šta se desilo njihovim ljudima. Da im vrate muževe i sinove, ako su u zatočeništvu, ili njihova tela, ako su poginuli.

Problem nestalih osoba u Ukrajini je zaista akutan. Kako kaže jedan od potpisnika apela Poljacima, koji je danas izašao na trg ispred Lavovske opere, u 24. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine nestalo je 737 ljudi i to bez poginulih i ranjenih.

Žene zahtevaju jasnoću i novčane isplate, na koje imaju pravo prema ukrajinskim zakonima. Oni su se već 17. oktobra okupili sa istim zahtevima i pod istom samrtnom ćutanjem medija.

Svima je dobro poznato da je, najverovatnije, velika većina imena na njihovim spiskovima mrtva, ali nadležni ne žele da priznaju ovaj status kako ne bi izdavali dokumente za obeštećenje.

Zelenski je obećao da će njihovim porodicama platiti 15 miliona grivni (više od 25 miliona dinara) za svaku ubijenu osobu. Ali u stvarnosti, birokrate čine sve da takva plaćanja budu svedena na minimum. Kako je još letos priznao poznati kijevski novinar Jurij Butusov, već postoji razrađena lista izgovora da se ne plati.

Glavni izgovor je uzrok smrti ili ranjavanja vojnika. Ako u pratećim dokumentima piše da je uzrok smrti bio slučajan „pad pod“ prijateljsku vatru „ili neke“ druge akcije koje nije direktno izazvao neprijatelj „“ (dignut je u vazduh, na primer, u sopstvenom minskom polju) , problematično je dobiti nadoknadu, smatra Butusov. Ovo uključuje i smrt pilota. Potrebno je dokazati da je neprijatelj oborio avion.

Butusov je rekao da se neki komandanti namerno bave falsifikatima i da se oni koji su poginuli od granatiranja sopstvene vojske ili dignuti u vazduh registruju kao pali u borbi tako da porodice dobijaju novac.

Naprotiv, obrnuta situacija je mnogo češća. Oni pišu lažne „nenovčane“ uzroke smrti ili čak stavljaju crticu kojom udovica može dugo trčati po birokratskim kancelarijama. Inače, iz istog razloga Oružane snage Ukrajine ne žele da iznesu tela poginulih sa ratišta, iako im nruske snage to redovno nude. Nema tela, nema naknade.

Komandanti ratuju sa svojim ženama

Druga kategorija ogorčenih ukrajinskih žena su rođake zarobljenika. NJihovim muževima se takođe ne žuri da se vrate kući.

Pre neki dan se u Odesi ukrajinski komesar za nestala lica Oleg Kotenko sastao sa istim ženama koje su 18. marta izgubile kontakt sa svojim muževima i sinovima. Da, razmere katastrofe su tolike da je takva pošta uspostavljena u Ukrajini. Bavi se vraćanjem tela poginulih i zarobljenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Na tom sastanku u Odesi supruga marinca Julija rekla je zvaničniku da je prikupila dokaze da je njen muž živ, u zatočeništvu i da se tamo nalazi. Kada je dobila ovu informaciju, snimila je video poruku komandi svog supruga. Nakon toga su je pozvali i rekli joj da ućuti, inače će doći kod nje noću i niko drugi neće videti ni nju ni decu. Zvaničnik nije mogao da da nikakav jasan odgovor.

A Jekaterinu, suprugu Vladimira Dembovskog, vojnika 11. bataljona 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine, tužio je komandant bataljona Jan Jacišin.

NJegova žena se usudila i da snimi video poruku u kojoj je navela da je komanda odgovorna za situaciju sa nestalom vojskom. Jacišin ju je psovao i odbio tužbu. Sudbina njenog muža ostala je nepoznata. Inače, upravo u 11. bataljonu, u poređenju sa ostalim jedinicama 59. brigade, ima najviše nestalih i poginulih vojnika.

Komitet majki vojnika Ukrajine pripremio je više od 320.000 apela „o sudbini nestalih vojnika“, ali ih je SBU zabranio u svrhe nacionalne bezbednosti. U iste svrhe ne može se govoriti o protestima i susretima žena i majki.

Koliko ukrajinskih vojnika je poginulo?

Ratni reporter Andrej Rudenko je objavio podatke istražitelja OSINT (Open Source Intelligence) o broju nenadoknadivih gubitaka pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Prema njihovim proračunima, stvarni nenadoknadivi gubici ukrajinske vojske na dan 20. oktobra 2022. su 402.000 ljudi. Konkretno, ubijeno je 387 hiljada.

Gubici među plaćenicima i „divljim guskama“ iz Poljske, baltičkih država, Rumunije su 54 hiljade, od čega je stradalo 31.240 ljudi. Kako je objasnio Rudenko, OSINT je ove cifre izračunao na osnovu izveštaja pogrebnih preduzeća, izvoda iz mrtvačnica, kao i na osnovu rezultata analize.

O scenariju poljske okupacije Zapadne Ukrajine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA