Najnovije

FIFA I UEFA PRETE POSLEDICAMA: Zašto FSS danas nije dobio predsednika?

Fudbalski savez Srbije danas nije dobio novog predsednika, kako je bilo planirano, pošto Izborna skupština u Staroj Pazovi nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Ilustracija: FSS

Na ovu vest odmah su reagovali predstavnici Evropske fudbalske unije (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), koji su bili prisutni u Pazovi i koji su najavili moguće posledice po FSS ne bude li sednica Izborne skupštine održana ni sutra za kada je zakazan novi pokušaj.

Sednica je danas odložena za 24 sata zbog nedovoljnog broja prisutnih delegata. Bilo ih je nešto više od 30, iako je za kvorum potrebno njih 43, pošto Skupština broji 85 članova.

Prema poslednjim informacijama koje ima Tanjug, na sednicu nisu došli delegati iz Istočne Srbije i veći deo delegata koji predstavljaju Zapadnu Srbiju.

Jedini kandidat za novog prvog čoveka Saveza je aktuelni potpredsednik FSS Nenad Bjeković, koji je trebalo da na toj funkciji nasledi Slavišu Kokezu, koji je podneo ostavku u martu 2021. godine.

Šta se sve dogodilo od tada?

Skupština FSS je u novembru prošle godine jednoglasno usvojila novi Statut, a Izvršni odbor je tek 15. jula ove godine, posle više odlaganja, raspisao izbore na svim nivoima.

„Izbori će trajati od 1. avgusta do 31. oktobra, dok će određeni izborni procesi početi već 18. jula”, saopšteno je tada iz FSS.

Potom se legendarni fudbaler i dugogodišnji bivši funkcioner Partzizana Nenad Bjeković jedini kandidovao za predsednika Saveza. NJegov izbor je, međutim, osporila Crvena zvezda.

„Crveno-beli” su pre 10 dana zatražili od FSS-a da razmisli o odlaganju izbora do januara naredne godine, jer kako oni navode, sada nije vreme tome kada se reprezentacija priprema za Svetsko prvenstvo.

„Imajući u vidu nastupajuće SP za koje je našoj reprezentaciji potrebna puna podrška i mir, a s obzirom da ne može da se postigne konsenzus relevantnih faktora oko izbora predsednika, FK Crvena zvezda predlaže odlaganje izborne sednice Skupštine FSS za period od 90 dana. Smatramo da sadašnje rukovodstvo FSS treba da završi trenutni ciklus i da predvodi reprezentaciju naše zemlje na narednom SP. Zato predlažemo da se naša reprezentacija u miru priprema za SP predvojena aktuelnim rukovodstvom, a da se izborna Skupština održi posle Mundijala”, saopštila je tada Crvena zvezda.

Međutim, FSS je odgovorio „crveno-belima” da ne postoji mogućnost za odlaganje izbora.

„Potpuno je nejasno zbog čega ste takav zahtev podneli na samom završetku izbornog procesa. Proteklo je punih 50 dana od zakazivanja sednice, više od tri meseca kako su raspisani izbori i gotovo godinu dana od datuma usvajanja novog Statuta FSS. Kada se uzme sve prethodno navedeno u obzir, sami argumenti za odlaganje sednice Skupštine FS S su potpuno pravno, logički i faktički neutemeljeni. Od FSS se zahteva nešto što pravno nije moguće”, saopštio je Savez i dodao:

„Napominjemo da bi bilo kakvo dalje odlaganje održavanja sednice Skupštine FSS prouzrokovalo reakciju UEFA koja bi u FSS uvela tzv. prinudne mere kroz postavljanje Komisije za normalizaciju odnosa”.

Navijači Crvene zvezde su potom na svim utakmicama u domaćem prvenstvu skandirali protiv Bjekovića tvrdeći da on ne zaslužuje da bude prvi čovek Saveza, pošto dolazi iz Partizana. Navijači „crveno-belih” najavili su i proteste ukoliko legenda Partizana postane prvi čovek Saveza.

„Ukoliko Bjeković bude izabran za predsednika FSS, mi ćemo od 6. novembra i utakmice protiv Mladosti iz Lučana da krenemo u proteste. Za početak jednom velikom protestnom šetnjom.... Nakon toga, idemo dalje u borbu do kraja i dok ne vidimo leđa zlotvoru srpskog fudbala Nenadu Bjekoviću! Nećemo novog Toleta”, navedeno je u saopštenju navijača Crvene zvezde, koji su aludirali na nekadašnjeg dugogodišnjeg predsednika FSS Tomislava Karadžića, prenosi Tanjug.

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić izjavio je jutros za Tanjug da je izbor Bjekovića za predsednika FSS cirkus.

„Problem je što je zloputrebljena tema oko reprezentacije i datum gurnut na ružan način, 15 dana pred SP u Kataru. Niko ne želi da remeti mir. Zloupotrebom je poslata poruka da ako se bilo ko kandiduje taj ruši reprezentaciju. Zvezda kao odgovoran i najveći klub, koja vodi računa i o interesima srpskog fudbala, ne želi da daje svog kandidata i uleti u 'minsko polje', koje su nam na pokvaren i nesportski način postavili. Glas Crvene zvezde je glas naroda. Ne želimo da damo legitimitet novoizabranom rukovodstvu FSS. Radi se o Nenadu Bjekoviću, jednom od najvećih imena u istoriji Partizana, možda i najvećem. Bio je igrač, kapiten, trener, direktor i ceo život je proveo tu. Prosto je obojen crno-belim i nikada nije krio animozitet koji oseća prema Zvezdi”, rekao je, između ostalog, Terzić.

Pored Bjekovića, u novom rukovodstvu Saveza trebalo je da se nađu i četvorica potpredsednika, i to Branislav Nedimović, Aleksandar Mihailović, Branko Milutinović i Goran Karić. U novom Izvršnom odboru FSS trebalo je da sede Marko Zdravković, Zoran Ignjatović, Nebojša Živanović, Dragoslav Samardžić, LJubiša Tumbaković, Dejan Delević i još nekoliko ljudi iz sveta fudbala i biznisa.

Nova sednica Izborne skupštine FSS biće održana sutra u 14 sati u Staroj Pazovi.

Kako saznajemo, najrealnija opcija je da sutra bude kvoruma, ali da izbor novog predsednika Saveza bude odložen.

U slučaju da ne bude postignut neki kompromisni dogovor, kako je najavljeno iz UEFA i FIFA, našem Savezu prete posledice i to samo tri nedelje uoči početka Svetskog prvenstva u Kataru.

„Mi smo zajednički sa FS Srbije prošli reviziju Statuta zbog održavanja izbora na svim nivoima. Savezu je sada potrebna stabilnost jer nam se bliži SP. Mi ćemo ostati u Srbiji da sutra ispratimo da li će skupština i biti održana. Ako ne bude održana, moraćemo da podnesemo izveštaj u sedište naše organizacije i posle toga će se znati koje će mere UEFA preduzeti”, zapretio je predstavnik UEFA-e Luka Nikola.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA