Najnovije

MILAN VIDOJEVIĆ: Rat 5. generacije

Kako se bliže izbori za polovinu članova američkog Kongresa, za nekih desetak dana, tako raste histerija oko uticaja raznih stranih faktora na izborne mehanizme, u prvom redu na brojanje glasova i manipulacije podacima o biračima i njihovom političkom opredelenju.

Piše: Milan Vidojević

Talas kritike javnosti od nedavno je usmeren na kompaniju PayPal, čije novo uputstvo za korišćenje ove mreže daje pravo kompaniji da može da kazni svog klijenta novčanom kaznom od 2.500$ zbog prenošenja "dezinformacija." Šta je "dezinformacija" nije precizirano ali je reakcija korisnika bila takva da su akcije PayPala na berzi pale i za samo nekoliko dana izgubili su 6 milijardi dolara vrednosti. Malo kasnije, kompanija se oglasila i objasnila da se ovaj uslov pojavio "greškom," da ga je na službeni sajt postavio "spoljni partner" sa sedištem u Pekingu. Nije pronađeno njegovo ime ni fotografija pa su nezavisni istraživači zaključili da je reč o kineskoj obaveštajnoj službi koja je prodrla u državne institucije SAD i vršlja kroz datoteke, institucije i osetljive programe kao što je softver za izbore u SAD.

PayPal je zvanično pojasnio da proširuje "već postojeću listu zabranjenih aktivnosti" i uključuje "slanje, postavljanje ili objavljivanje bilo kakvih poruka, sadržaja ili materijala" koji "promovišu dezinformacije" ili "predstavljaju rizik za sigurnost ili dobrobit korisnika."

Šta je "dezinformacija" ili "dobrobit" odlučuje kompanija, a to mogu biti i sadržaji koji se odnose i na političke stavove koji se razlikuju od kompanijinih. Zato ono što je uradio Ilon Mask, u borbi protiv cenzora iz globalnih kompanija, prvog dana pošto je postao većinski vlasnik Tvitera, bilo je otpuštanje vrha direktora Tvitera, na čelu s generalnim direktorom Parak Agravalom, zatim je otpustio i Neda Sigala i glavnu "cenzorku" Vidžaja Gade, koja je cenzurisala sve protivnike transrodne agende, cenzurisala je aferu laptopa Hantera Bajdena pred izbore 2020. godine i skinula je sa Tvitera tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

FBI je identifikovao ova "krivična dela dezinformisanja" preko novog softvera "Babel X" koji je stvoren  pre manje od godinu dana i plaćen 27 miliona dolara. Da li je to po američkom Ustavu? "Verovatno nije," kaže nekadašnji pripadnik FBI Kajl Serafin, "ali dok za to ne znate šta ćete da uradite? Sad znate." Softver "Babel X" je opisan kao sredstvo koje omogućuje timu da iz celog sveta analizira javne i dostupne informacije, iz preko 200 jezika, a onda filtrira iz ovog širokog spektra ono što je potrebno i to dostavlja timu za analizu i saradnju s drugim timovima.

Problem za svakog čoveka je u tome što možete nešto da tvitujete, i ako se to dežurnom cenzoru u FBI-ju ne dopadne može da izdvoji vaš tvit, stavi ga na panel sa svim vašim postojećim informacijama i počne da razmišlja šta da uradi s tim. Naravno, nisu imali problem da previde Hantera Bajdena kad je dobio 30 miliona dolara od kineske vlade, sarađivao sa "glavnim špijunom Kine," i učestvovao u poslovima oko nafte i gasa u Ukrajini.Ali ako ste Tramp, FBI će vam montirati tobožnju vezu sa Rusima kako bi se dobili izbori, kad to nije uspelo, federalni sud je zanemario tužbu protiv lažnih optužbi a onda je FBI izvršio pravi noćni desant na kuću nekadašnjeg predsednika Trampa u Floridi. "Optužba" je moćna - možda je imao kod sebe državne tajne o atomskom oružju u vojsci i SAD.

Kad kao laik razmislim o ovoj priči i navodnom razlogu za upad u kuću bivšeg predsednika odmah mi je jasno da je reč o izmišljotini za javnost i opasnom kršenju ustavnih i zakonskih prava građanina Trampa. Naime, kad predsednik završi mandat i napusti Belu Kuću ne može da sa sobom ponese državne tajne, one nisu u fasciklama koje se vuku po stolovima, postoje stroge procedure kada se one predočavaju predsedniku na uvid. Pitanje je koji nivo ovlašćenja imaju oficiri koji su nadležni za planove o rasporedu nuklearnog oružja, strateškim planovima atomskog udara i kontraudara, i drugim ozbiljnim tajnama vojske i države. Predsednik SAD nema najviši nivo ovlašćenja da zna sve , njegov nivo je srednji, iznad ima još tri nivoa tajnosti, i oficiri sa višim nivoom ovlašćenja nisu ni obavezni da predsedniku predoče sve ono što je iznad njegovog nivoa ovlašćenja, čak i da on kao predsednik to traži jer je "vrhovni komandant."

Sva ova dešavanja pokazuju nivo očajanja u kome se nalazi postojeća administracija SAD. Ako sad izgube većinu mesta u Predstavničkom domu, a u Senatu je nisu ni imali, otvoriće se Pandorina kutija sudskih istraga o porodici Bajden, Klinton, Obama, o lažnoj epidemiji Covid-19 i ko zna o čemu sve. U poređenju sa ovim aferama, rat u Ukrajini biće dosadna tema.

Ostale tekstove Milana Vidojevića pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA