Najnovije

DANAS SLAVIMO SVETOG JONU I FOKU: Prvi se molitvom spasio iz utrobe kita, a drugi je mučen i ubijen u ključaloj vodi

Danas su i sveti Foka Baštovan, Prepodobni Kozma Zografski, Sveti Petar Milostivi i Sveti Jona prezviter

Srpska pravoslavna crkva. (Foto: Jutjub)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Sveštenomučenika Foku i svetog proroka Jonu.

Sveti sveštenomučenik Foka episkop Sinopski

Od mladosti podvizavao se u svim hrišćanskim dobrodeteljima. Kao episkop u svome mestu rođenja, u gradu Sinopu, na obali Crnoga Mora, primerom i rečima božanskim utvrdio pravoverne u veri, i obratio u veru pravu mnoge idolopoklonike. Okamenjeni neznabošci behu ispunjeni gnevom na Foku svetoga. I Gospod predoči Foki mučeničku končinu kroz jednu viziju. Na ime: vide Foka goluba svetla kako sleti s neba noseći u ustima svojim krasan venac od cveća, i kako spusti venac na glavu njegovu.

I ču Foka glas od goluba: "čaša tvoja napuni se, i treba da je ispiješ!" Iz te vizije saznade ugodnik Božji, da mu treba uskoro za Hrista postradati. I ne ustraši se, nego s blagodarnošću Bogu pripremaše se za muke.

Uskoro posle toga neki knez Afrikan uze Foku na istazanje, naloži na njega ljute muke; sve mu telo isprebija i izranjavi, pa posle tamnovanja baci ga u ključalu vodu, u kojoj ovaj hrabri Hristov vojnik skonča zemni život i preseli se u radost Gospoda svoga. Postrada u vreme cara Trajana.

Sveti prorok Jona 

Živeo na preko 800 godina pre Hrista. U njegovom životopisu veli se, da je on bio sin one udovice u Sarepti Sidonskoj, koga prorok Ilija vaskrse iz mrtvih. Svojim tridnevnim prebivanjem u utrobi kita sv. Jona predobražavao je tridnevno prebivanje Hrista u grobu, a njegovo spasenje iz utrobe kita – vaskrsenje Gospoda iz mrtvih. Ostalo sve o ovom divnom proroku treba pročitati u knjizi proroka Jone.

Sveti mučenik Foka Baštovan

Zemljak sveštenomučenika Foke. U Sinopu blizu Crnoga Mora imao Foka baštu, koju je sam obrađivao. Plodovima svoje bašte on je gostio sve mimoprolaznike ne propuštajući da im i dušu ugosti slovom Božjim. No ču za njega knez mučitelj hrišćana i posla vojnike da ga ubiju. Foka ugosti vojnike tako srdačno, da se oni ustezahu da ga ubiju. No po njegovoj molbi oni izvršiše zapovest i odsekoše mu glavu. Na tome mestu, a na njegovim čudotvornim moštima uskoro je podignut hram njegovog imena. Svetog Foku naročito mornari poštuju, i prizivaju u pomoć svi putnici na moru. Postrada 320. god.

Prepodobni Kozma Zografski

Poreklom od plemićske familije bugarske. Kad su ga roditelji hteli oženiti, pobegne u Sv. Goru. Otšelnik i čudotvorac. Podvizavao se u pešteri blizu man. Zografa. U više mahova javila mu se sv. Bogorodica. Najveći Zografski podvižnik i čudotvorac. Strašna kelija, u kojoj se Kozma ćutke podvizavao i borio s demonima, postoji i danas severo–zapadno od man. Zografa. Vidovito gledao duhom i opisivao događaje u daljini vremena i prostora. Skončao u starosti, 22. sep. 1323. god. i posle mnogotrudnog života preselio se u radost Gospoda svoga.

Sveti Petar Milostivi

Ugodnik Božji iz VI veka.

Sveti Jona prezviter

Otac sv. Teofana, pisca kanona i sv. Teodora Načertanog. Čudotvorac. Skončao u man. Sv. Save Osveštanog u IX stoleću.

Kina tvrdi: Ako Ukrajina uđe u NATO moguć je nuklearni rat! Više o tome OVDE.

Izvor: republika.rs

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA