Najnovije

EU odložila odluku o zabrani uvoza ruske nafte na Zapadni Balkan

Evropska unija odložila je odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte i vratiće se ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu 1. decembra, izjavio je za RTS evropski zvaničnik iz Brisela, uključen u pripremu sankcija prema Rusiji.

Srbija i EU (Foto: Jutjub)

"Pre 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na Zapadnom Balkanu", rečeno je u Briselu.

Evropski zvaničnik je naglasio da je sa stanovišta EU "poželjno da su zemlje kandidati usklađene sa politikom sankcija, a da će debata pokazati koliko će neusklađenost Srbije uticati na derogaciju, odnosno, odluku o izuzeću iz zabrane ruske nafte".

Izvori navode da zemlje članice treba da odluče da li Zapadni Balkan može da ima "privilegovaniju poziciju" nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte, "imajući u vidu da je reč o trećim zemljama koje su nam vrlo bliske".

EU je danas usvojila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije zbog, kako je navedeno, ilegalne aneksije regiona u Ukrajini.

Usvojeni paket uvodi ograničenje cena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i "dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje". 

O hrvatskim ucenama pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA