Najnovije

GOVOR SI ĐINPINGA UZDRMAO SVET: Evo šta je poručio velikim svetskim silama

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je velike globalne ekonomije na samitu Grupe 20 /G20/ u Indoneziji da se usprotive politizovanju i korišćenju trgovine hranom i energijom kao oružja i da ukinu jednostrane sankcije u istraživačkoj i tehnološkoj saradnji, javila je kineska državna televizija ČTV.

Si Đinping. (Foto: kremlin.ru)

- Ključno je da se usprotivimo politizovanju i korišćenju trgovine hranom i energijom kao oružja i da ukinemo jednostrane sankcije i ograničenja u relevantnim sferama istraživačke i tehnološke saradnje - rekao je Si.

On je izrazio uverenje da se problemi mogu rešiti međunarodnom saradnjom na praćenju tržišta i stvaranjem otvorenog i održivog tržišta robe, koristeći zajedničke napore sa ciljem stabilizovanja cena i lanaca snabdevanja.

- Sigurnost hrane i energije su najrelevantniji izazovi globalnog razvoja. Glavni razlog trenutne krize nisu problemi sa proizvodnjom i potražnjom već sa lancima snabdevanja, kao i ometanje međunarodne saradnje - istakao je kineski lider.

Si je pozvao članice G20 da "ograniče globalnu inflaciju" i eliminišu ekonomske i finansijske rizike.

On je naglasio da razvijene ekonomije treba da svedu na minimum negativnu stranu efekata njihove monetarne politike.

- Treba da nastavimo da podržavamo multilateralni trgovinski sistem sa centralnom ulogom Svetske trgovinske organizacije i da omogućimo liberalizaciju trgovine i ulaganja - naglasio je Si.

Prema njegovim rečima, za međunarodnu zajednicu je ključna i "nulta tolerancija" prema korupciji.
Si je naveo da globalni razvoj nije moguć bez mirne i stabilne međunarodne situacije, te da je u tu svrhu predstavio Globalnu bezbednosnu inicijativu.

Predsednik Kine dodao je da je važno osiguravanje toga da tranzicija sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju ne naškodi ekonomiji i životnom standardu ljudi.

Kako su četvorica '’vagnerovaca'’ zauzela ukrajinski položaj, pogledajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA