Najnovije

Vladimir S. Kostić se oprostio od dužnosti predsednika SANU

Akademik Vladimir S. Kostić se danas na proslavi Dana Srpske akademije nauke i umetnosti oprostio od dužnosti predsednika SANU.

Vladimir Kostić (Foto: Jutjub)

"Beseda ili ne, tek ovo je moje poslednje regularno obraćanje članovima SANU kao predsednika ove kuće. Nakon osam godina, svojom voljom i bez ikakvih pritisaka, nalazim da bi svaki moj pokušaj produženja vršenja ove funkcije bio nametljiv, preteran i bez trunke pristojnosti. Jednostavno, vreme je za druge", izjavio je Kostić.

Prema njegovim rečima, potpuno je neizvesno da li bi ga akademici uopšte ponovo uzeli u obzir za funkciju predsednika.

"Da li sam, bližeći se kraju mandata, zadovoljan postignutim? Naravno, ne! Ipak, radio sam sa sjajnim osobama i nemojte sumnjati u moju iskrenost kada analizu ovih osam godina zaključujem parafrazom da su uspesi isključivo njihovi, dok su greške moje", rekao je između ostalog Kostić.

Na svečanosti povodom Dana SANU, dodeljena je i nagrada “Medalja SANU” iz oblasti umetnosti. Laureat, akademik LJubomir Simović u svom obraćanju govorio je o uticaju razvoja tehnologije na opstanak knjige, a kako kaže, čitalačke publike je sve manje.

"Knjigu potiskuju nove tehnologije, što je dobilo takve razmere da su futurolozi došli do zaključka da će knjiga potpuno iščeznuti", saopštio je LJubomir Simović, akademik.

Akademik Simović i kao pesnik i kao dramski pisac uspostavlja stvaralačku vezu s Jovanom Sterijom Popovićem, osnivačem Srpske akademije. Kako se navodi u obrazloženju, on iznosi jasne ocene društvene stvarnosti i jedan je od najaktivnijih članova SANU.

"Dodeljivanje prve Medalje SANU iz oblasti umetnosti, akademiku LJubomiru Simoviću služi na čast Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Kao priznanje jednom nesvakidašnjem stvaraocu i izuzetnoj ličnosti čije je ukupno delo i delanje putokaz kako i kuda treba hoditi, na polzu rodu svome", izjavila je Jasmina Grković Mejdžor, predsednica komisije za dodelu nagrade SANU.

Svečanost je zatvorena numerom “Bože bratimstva” kompozitora Davora Jenka, u izvođenju Hora Hrama Svetog Save, na čelu sa dirigentom Katarinom Stanković.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA