Najnovije

TRGOVINSKI RAT AMERIKE I EU: Bajdenov zakon preti da izazove sukob saveznika

Protekcionističke mere SAD u okviru razvoja zelenih tehnologija mogu dovesti do trgovinskog rata sa Evropskom unijom.

DŽo Bajden. (Foto: ria.ru)

Brisel bi trebalo da pregovara sa Vašingtonom o ovoj temi, piše Špigl.

Prema rečima izvršnog potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, američki zakon sadrži „više nepravednih odredbi koje krše pravila međunarodne trgovine”.

„Naš cilj je da evropskim kompanijama damo isti pristup američkom tržištu koji imaju kompanije iz Meksika ili Kanade“, rekao je on.

Na novinarsko pitanje da li se Brisel priprema za trgovinski rat, zvaničnik je rekao da se zalaže za pristup "korak po korak".

„Vreme je za razgovor. Hajde da završimo u decembru. Ako rezultat ne bude u skladu sa našim očekivanjima, pripremićemo sledeći korak“, rekao je Dombrovskis.

CNBC  je ranije objavio da se Evropska unija, u strahu za svoju industriju, snažno i jedinstveno suprotstavila zakonu koji je inicirao američki predsednik DŽo Bajden za smanjenje inflacije.

Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je zakon Bajdenove administracije, nazvavši ga neprijateljskim i nedoslednim standardima Svetske trgovinske organizacije.

Prema rečima Tijerija Bretona, evropskog komesara za unutrašnje tržište, Evropska unija  će biti prinuđena da uzvrati na zakon.

Dokument, posebno, predviđa poreske olakšice koje podstiču kupovinu samo onih električnih vozila koja su sastavljena u Sjedinjenim Državama i koja sadrže baterije sastavljene od američkih komponenti.

O pripremi Nemačke za rat pročitajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA