Najnovije

MILIVOJEVIĆ: Eskalacija sada izvesna, neuspeh sastanka u Briselu je poraz EU

Neuspeh sastanka u Briselu je poraz Evropske unije i pokazatelj da EU ne može da vodi taj proces tako da proizvede rezultat, i sada je eskalacija izvesna, ocenio je diplomata Zoran Milivojević, prenosi N1.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

“To znači da ako sutra počnu da naplaćuju kazne, da će tome Srbi pružati otpor. Ako to bude radila policija Kosova na severnom delu, onda je vrlo lako da dođe do konkretnog incidenta koji može da zapali fitilj”, rekao je Milivojević.

Sukob je moguć zato što prištinska strana ne odustaje u nastojanju da primeni mere, ali srpska strana je odlučna da to ne prihvati i pruži otpor, rekao je on.

Ocenio je i da je Srbija ovog puta odlučnija da reaguje ukoliko dođe do angažovanja policije na severu protiv Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u ponedeljak posle razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu da nisu uspeli da postignu dogovor o registarskim tablicama.

Milivojević je rekao da je jedina šansa za povratak dijalogu – uključenje Sjedinjenih Američkih Država.

“Pokazalo se da EU nema mehanizme delovanja”, rekao je.

Kazao je da će se teško naći rešenje ako Kurti ostane na ovoj poziciji i ne bude “delovanja prema njemu”, a jedini koji može da to uradi je Vašington.

Komentarišući izjavu Borelja, šefa diplomatije EU i domaćina današnjeg sastanka, kaže da je bio eksplicitan u osudi stava Prištine kao nikad do sada.

Način na koji je Kurti danas učestvovao u sastanku je “potpuno poništio kredibilitet Evropske unije”, rekao je Milivojević i ocenio da je najveći rezultat to što je uopšte došlo do trilateralnog sastanka.

Rekao je da prištinska strana snosi veću odgovornost, zato što Kurti “ignoriše ceo pregovarački proces” i insistira isključivo na konačnom sporazumu.

Amerikanci i Zapad potpuno kontrolišu prištinsku stranu, i politički i finansijski, i mogu to da reše ako hoće da izbegnu eskalaciju, dodao je Milivojević.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA