Najnovije

UKRAJINA ZAROBILA RUSKU NAFTU: Obustavljen tranzit u EU

Ukrajina je obustavila rad južnog kraka naftovoda „Družba“ (Prijateljstvo) koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, javljaju RIA Novosti, pozivajući se na rusku kompaniju za izvoz nafte Transnjeft.

Naftovod (Foto: flickr)

Kako se precizira prenos nafte je obustavljen na neodređeno vreme.

„U Ukrajini je zaustavljen deonica [Družbe], od Broda do Karpata“, rekao je Igor Demin, savetnik predsednika Transnjefta.

Demin je napomenuo da se nastavljaju isporuke beloruskom deonicom gasovoda.

Kijev je prošle nedelje zaustavio dotok nafte u Mađarsku kroz naftovod Družba, objašnjavajući da je obustava rada naftovoda povezana sa ruskim vazdušnim napadom koji je pogodio trafo stanicu u blizini granice sa Belorusijom.

Kijev je kasnije najavio planove za povećanje tranzitnih taksi za rusku naftu koja ide kroz naftovod do EU, zbog većih troškova koji su rezultat ruskih vazdušnih i raketnih napada na energetsku infrastrukturu zemlje.

Naknade za tranzit ukrajinske nafte već su dva puta povećane ove godine. Poslednje povećanje, u aprilu dovelo je do ukupnog povećanja taksi za 51 odsto.

Naftovod Družba izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka u doba Sovjetskog Saveza. To je jedna od najdužih mreža cevovoda na svetu koja prenosi naftu u dužini od oko 4.000 kilometara od Rusije do rafinerija u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Ko može da bude novi predsednik Ukrajine, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA