Najnovije

SLOVAČKI "MARŠ ZA MIR": Ne žele da budu uvučeni u rat sa Rusijom

Serija protesta "Marš za mir" koji se održavaju u Slovačkoj sa zahtevom da se napusti NATO, prekine snabdevanje Ukrajine oružje i uspostave dobri odnosi sa Rusijom nastavljena je juče u u Lučencu i Zvolenu. U Slovačkoj je zabranjeno izveštavanje o bilo kakvim aktivnostima koje za cilj imaju podršku Rusiji i kritiku Ukrajine, pa će Pravda nakon članka na srpskom objaviti izveštaje sa protesta i na slovačkom jeziku u cilju borbe protiv medijskog mraka u toj zemlji.

 

Kampanja "Marš za mir" traje u trenutku kada je u Slovačkoj pala liberalna Vlada. Iako je Vlada sada u tehničkom mandatu obećala je da će Ukrajini osporučiti slovačke avione MiG-29. Zanimljivo je da su predhodno ovi avioni zavedeni kao neispravni, a sada odjednom u ispravni i šalju se u Ukrajinu. 

- Eto vama malo magije, ono što u Slovačkoj ne leti u Ukrajini će da spašava živote i radiće ko švajcarski sat - bio je jedan od komentara na ovaj prekret. 

Protesti su nestranački i učesnici ne žele na njima stranke i političare jer ne žele bilo kakve podele. Glavni cilj protesta je uspostavljanje mira i sprečavanje da Slovačka bude uvučena u rat sa Rusijom. Druga poruka jeste mir među slovenima, i jedinstvo protiv fašizma. 

- Nijedna majka ne zaslužuje da gleda kako njeno dete umire u ratu - poručili su Slovaci na skupu u Zvolenu.

Oni su govorili o potrebi oživljavanja ideje Panslavizma koja se zalaže za ujedinjenje Slovena. 

- Za Slovake je slovenstvo duboko ukorenjeno u duši i Srbe i Ruse smatraju kao osnivače Slavenstva. Sama reč Slavija ili majka Slava kao i PanSlavistička himna Hej Sloveni ima povod kod slovačkih panslavista - kaže za Pravdu Rene Poluh objašnjavajući zašto se na do sada održanim skupovima često spominjala Srbija.

U Lučencu i Zvolenu,kao i na ostalim skupovima su se mogle čuti poeme panslavista i pesme o junaštvu Slovaka. 

U Zvolenu je položeno cveće na spomenih vojnicima iz Drugog svetskog rata.

Čuli su se povici "Živela Rusija", a govornici su podsetili na ključnu ulogu Rusije u pobedi nad nacizmom i fašizmom.

U Lučencu su okupljeni nosili transparente protiv NATO i EU.

- Političarima kojima je do rada neka se sami prijave i odu u Ukrajinu - poručio je jedan od govornika.

Senku na jučerašnje protesta bacilo je učešće predstavnika jedne opozicione političke partije koji su, suprotno dogoru da je reč o nestranačkim okupljanjima, u svom govoru istakli da su tu ispred partije i skup iskoristili za kritiku drugih stranaka. Ovo je izazvalo negodovanje kako samih okupljenih tako i kod ljudi koji su putem Jutjuba pratili prenos.

- Gde ste bili pre? Zašto niste pozvai ljude da se blokiraju isporuke oružja Ukrajini - samo su neki od komentara.

Protesti se nastavljaju svakoga dana u različitim gradovima, a centralni skup će biti 3. marta ispred amabasade SAD u Bratislavi.

Danas se protest održava u Banskoj Bistrici.

SLOVENSKÝ "POCHOD ZA MIERU": Nechcú sa nechať zatiahnuť do vojny s Ruskom.

Séria protestov "Pochod za mier" na Slovensku s požiadavkou vystúpiť z NATO, zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu a nadviazať dobré vzťahy s Ruskom pokračovalo včera v Lučenci.a Zvolene.

Na Slovensku je zakázané informovať o akýchkoľvek aktivitách zameraných na podporu Ruska a kritiku Ukrajiny, preto Pravda po článku v srbčine zverejní reportáže z protestov v slovenčine s cieľom bojovať proti mediálnej temnote v tejto krajine.

Kampaň za mier začina v momente, keď na Slovensku padla liberálna vláda.Hoci má vláda teraz technický mandát, prisľúbila dodať Ukrajine slovenské lietadlá MiG-29. Je zaujímavé, že predtým boli tieto lietadlá vedené ako funkčne, no teraz sú zrazu uvedené ako chybné a posielajú sa na Ukrajinu.

- Tu je pre vás trochu kúzla, čo nepoletí na Slovensku, zachráni životy na Ukrajine a bude fungovať ako švajčiarske hodinky - bol jeden z komentárov k tomuto zlomu.

Protesty sú nestranícke a účastníci na nich nechcú strany a politikov, pretože nechcú žiadne rozdelenie. Hlavným cieľom protestu je nastoliť mier a zabrániť zavlečeniu Slovenska do vojny s Ruskom.

Druhým posolstvom je mier medzi Slovanmi a jednota proti fašizmu.

„Žiadna matka si nezaslúži pozerať sa na smrť svojho dieťaťa vo vojne,“ povedali Slováci na stretnutí vo Zvolene a hovorili o potrebe oživenia myšlienky panslavizmu, ktorý stojí za zjednotením Slovanov.

- Pre Slovákov je slovanstvo hlboko zakorenené v duši a za nositeľov slovanstva považujú Srbov a Rusov. Už samotné slovo Slávia alebo matka Slávy, ako aj panslovanská hymna Hej Slovania, má pre slovenských panslavistov hlboký slovenský koreň  - povedal pre Pravdu René Poluh,  ako i dovodprečo sa na doteraz konaných zhromaždeniach často spomínalo Srbsko V Lučenci a Zvolene, ako aj na iných zhromaždeniach odzneli básne panslavistov a básne o hrdinstve Slovákov.

Vo Zvolene položili kvety k pamätníku vojakov z 2. svetovej vojny.

Zazneli výkriky „Nech žije Rusko“ a rečníci pripomenuli kľúčovú úlohu Ruska pri víťazstve nad nacizmom a fašizmom.

V Lučenci zhromaždení ľudia niesli transparenty proti NATO a EÚ.  Choďte na Ukrajinu - povedal jeden z rečníkov .

Včerajšie protesty zatienila účasť predstaviteľov opozičnej politickej strany, ktorí v rozpore s tvrdením, že ide o nestranícke zhromaždenie, vo svojom prejave poukázali na to, že zhromaždenie zneužili propagáciou svojej strany kritizovať ostatné strany. To vyvolalo rozhorčenie medzi zhromaždenými aj medzi ľuďmi, ktorí sledovali vysielanie cez YouTube.

Kde ste boli predtým? Prečo ste nezavolali ľudí, aby zablokovali dodávky zbraní na Ukrajinu - to sú len niektoré komentáre. Protesty pokračujú každý deň v rôznych mestách a ústredné zhromaždenie bude 3. marca pred americkým veľvyslanectvom v Bratislave.

Dnes sa protest koná v Banskej Bistrici.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA