Najnovije

Usvojen zaključak o informacijama o eksploataciji litijuma

Odbor za zaštitu životne sredine usvojio je danas zaključak da su članovi upoznati sa problematikom eksploatacije litijuma od predstavnika nadležnih ministarstava i stručne javnosti.

Narodna skupština (Foto: Jutjub)

"Steno beleške i zapisnike Odbor će staviti na raspolaganje poslanicima i celokupnoj javnosti radi detaljnog upoznavanja sa temom koja je danas bila predložena na sednici", rekao je Milimir Vujadinović, zamenik predsednika Odbora, koji je vodio sednicu.

On je odgovarajući na zahtev poslanika Marijana Rističevića da smene predsednika Odbora Aleksandara Jovanovića Ćutu, koji je sa delom članova odbora iz opozicionih stranaka držao sednicu u Loznici, kazao da nema potrebe za smenom predsednika odbora.

Vujadinović je naglasio da je time što su poslanici opozicije postavljeni na čelo odbora njima zapravo data šansa da pokažu na koji način bi vodili državu.

"Jovanoviću smo dali priliku da se izmeri, da pokaže kako funkcionišu institucije ako ih on vodi. Pokazalo se da niko do njih danas nije imao snage ovde da dođe da se suprotstavi argumentima,već drže tribinu u Loznici", rekao je Vujadinović.

Dodao je da se danas pokazalo kako izgleda država kada je vode odgovorni ljudi i da neće dozvoliti urušavanje digniteta odbora i parlamenta.

"Bez obzira na sve daćemo mu priliku da pokaže koliko može. Pristali smo da raspravljamo o temi koju su tražili,a to je iskorišćavanje litijuma na području Srbije, sa osvrtom na uticaj na životnu sredinu i celokupni ekonomski razvoj Srbije i došli su predstavnici ministarstava i stručne javnosti, ali se oni nisu pojavili", rekao je predsedavajući. 

Član odbora Jasmin Hodžić kazao je da poslanici nisu prisustvovali sastanku u Loznici, jer tamo, kako je istakao nema dijaloga, već je to poligon za intrige.

"Ta ideja da idemo među narod je u redu, ali ako je taj narod nije izmanipulisan", rekao je Hodžić.

Poslanica Dragana Lukić koja je iz Loznice ocenila je da je tamo održan politički miting i navela da ona ne vidi da je Loznica zagađenija od bilo kod drugog grada u Srbiji pošto je predsednik Odbora najavio da će držati sednice u gradovima koji imaju najveći problem sa zagađenošću.

Pre izlaganja članova odbora, ministarke rudarstva i energetike i zaštite životne sredine Dubravka Đedović i Irena Vujović, kao i profesori sa Rudarsko -geološkog fakulteta Nikola Lilić i Dinko Knežević upoznali su članove Odbora sa pojedinostima u vezi eksploatacije litijuma.

Izneli su da je 21. vek nezamisliv bez ovog minerala, jer se on koristi za nove tehnologije, istakavši da je cena ove sirovine skočila za 500 odsto poslednjih godina, te da bi dobit Srbije na osnovu rezervi koje ima, na godišnjem nivou, bila između 3,3 i 10, 4 milijarde evra.

Ministarka Vujović je kazala da je zelena tranzicija glavna tema u Evropi, kao i da je litijum, čije se rezerve nalaze i u Srbiji, prepoznat kao ozbiljan resurs za borbu protiv klimatskih promena i energetsku tranziciju.

Srbija je, kako je naglašeno, zemlja koja ima velike rudne rezerve ovog minerala, a samim tim i potencijal za razvoj održivog rudarstva koje podrazumeva i zaštitu životne sredine.

Predsedavajući sednicom kazao je da su na nju bili pozvani i predstavnici dela stručne javnosti koji se protive eksploataciji litijuma, ali da se oni nisu odazvali pozivu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA