Najnovije

NE POMAŽE NI ZAPAD! Ogromna količina vojne pomoći se troši - Ukrajinci nisu obučeni, oružje se kvari

Trenutno ukrajinske snage ispaljuju 2000 do 4000 artiljerijskih granata dnevno, što Rusi često nadmašuju

Ukrajinska vojska. (Foto: Jutjub)

Ukrajinske trupe svaki dan ispaljuju hiljade granata na ruske mete, koristeći artiljeriju koju su im isporučile SAD i drugi saveznici. Ali nakon višemesečne prekomerne upotrebe, artiljersko oružje se masovno kvari i izgara u borbi, piše New York Times, a prenosi Jutarnji.hr.

Trećina od otprilike 350 haubica zapadne proizvodnje u svakom je trenutku izvan pogona, tvrde američki vojni izvori. Šest metara duga i pola tone teška cev haubice prevelika je i preteška da bi je zamenili vojnici na terenu. Zato je američka vojska u Poljskoj postavila postrojenje za popravak ukrajinske vojne opreme, otkriva New York Times.

Artiljerija zapadne proizvodnje spasila je Ukrajince kada im je počelo ponestajati punjenja za vlastite haubice iz sovjetske ere. Sada je redovno održavanje artiljerijskog oružja jednako važno za ukrajinsku vojsku kao i obezbeđivanje municije. 

Nakon što je Ukrajincima zafalilo granata za artiljeriju sovjetske proizvodnje kakvu je njihova vojska naučila koristiti, jedno od najvažnijih ukrajinskih oružja postale su haubice po NATO standardima od 155 milimetara, s obzirom da saveznici imaju goleme zalihe prikladnih granata.

Pentagon je poslao 142 haubice M777 u Ukrajinu, dovoljno za opremanje oko osam bataljona, stoji u najnovijim informacijama o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini. Ukrajinske trupe koristile su ih za napad na neprijateljske trupe i njihova zapovedna mesta malim brojem precizno navođenih projektila, pa i za postavljanje malih protivtenkovskih minskih polja.

Velike količine granata ispale se svakodnevno u Ukrajini. Rusija je zamolila Severnu Koreju za vojnu pomoć, piše NYT, a Ukrajina traži više granata od svojih saveznika.

Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini stotine hiljada komada municije od 155 milimetara i obavezale su se osigurati ukupno gotovo milion granata iz vlastitog inventara i privatnih skladišta. Granate od 155 milimetara primili su i od drugih saveznika. Neke od tih granata nisu testirane za korišćenje u određenim haubicama, pa se u borbi otkrilo da neke brže troše cevi, prenosi NYT. Takve haubice prebacuju se u Poljsku na popravak. Ukrajinski dužnosnici rekli su da bi želeli da lokacije za održavanje budu bliže prvim linijama, kako bi se oružje moglo što pre vratiti u borbu.

Rob Li, vojni analitičar na Institutu za istraživanje spoljne politike, rekao je da ti problemi ne iznenađuju, jer su Ukrajinci dobili oružje, a da nisu u potpunosti obučeni za njegovo korišćenje te su onda odmah bačeni u borbu. Haubice su veliko artiljerijsko oružje koje se puni granatama koja svaka teži oko 40 kilograma. Ispaljuje ih se više stotina ili hiljada puta, što na kraju uzima danak na unutrašnjim delovima topa.

Priroda topničkih dvoboja, u kojima ukrajinske posade često pucaju s veoma velikih udaljenosti kako bi otežale ruske protivnapade, dodatno opterećuje haubice. Za to su potrebna veća artiljerijska punjenja, koja proizvode mnogo više topline i uzrokuju brže trošenje cevi.

Trenutno ukrajinske snage ispaljuju 2000 do 4000 topničkih granata dnevno, što Rusi često nadmašuju. S vremenom je taj tempo počeo uzrokovati probleme ukrajinskim vojnicima koji koriste haubice M777, čije granate nisu imale takav domet i preciznost. Sjedinjene Države su počele koristiti M777 u Iraku i Avganistanu početkom 2000-ih, gde su se puno manje koristile. Za razliku od Ukrajine, haubice M777 su se u Iraku i Avganistanu većinom koristile za ispaljivanje malog broja granata kao potporu trupama.

Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA