Najnovije

''PRLJAVA BOMBA'' MOŽE LAKO DA SE AKTIVIRA: Dovoljan je jedan precizan pogodak artiljerije

Ukoliko artiljerijski projektil pogodi kontejner sa iskorišćenim gorivom na teritoriji Zaporoške nuklearke, to može da dovede do efekta „prljave bombe“, izjavio je zamenik direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rukovodilac odeljenja za nuklearnu energiju Mihail Čudakov.

Nuklearna eksplozija (Foto: Jutjub)

„Ako na teritoriji nuklearke postoji iskorišćeno gorivo koje se čuva na suvom, u betonskim kontejnerima, dovoljno je da artiljerijska raketa padne tu i dobiće se efekat „prljave bombe”. Nema potrebe tražiti bombu u formi bombe”, objasnio je on na marginama foruma „Atomekspo“ u Sočiju, prenosi Sputnjik, javlja Tanjug.

On je, istovremeno, dodao da u IAEA ne razmatraju izmene u bezbednosnim zahtevima za Zaporošku nuklearku u cilju sprečavanja vanrednih situacija koje bi prouzrokovao ljudski faktor.

Čudakov je istakao da usvojeni akti podrazumevaju da se ratna dejstva ne vode protiv teritorija i nuklearnih elektrana, kao ni hemijskih objekata.

„Prljava bomba” je inače kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.

O pripremi za sukob na Arktiku pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA