Najnovije

AMERIČKI MEDIJI: Rusija htela da napadne Japan, ali je ipak prešla na Ukrajinu

Rusija je planirala da napadne Japan 2021. godine, ali se predsednik Vladimir Putin predomislio i Ukrajina je izabrana za metu napada, piše američki nedeljnik NJuzvik.

Ruska vojska (Foto: RIA Novosti)

Poverljivi dokumenti koje je novinarima nedeljnika navodno podelio izvesni doušnik iz FSB Ruske Federacije govore da se Rusija u avgustu 2021. „prilično ozbiljno pripremala za lokalni vojni sukob” sa Japanom.

„Uverenje da će zemlje ući u fazu akutne konfrontacije, pa čak i rata, bilo je visoko“, rekao je izvor, koji su sa punom ozbiljnošću citirali ugledni američki mediji.

NJuzvik podseća da Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum kojim je formalno okončan Drugi svetski rat zbog sporova oko grupe ostrva na koje Japan polaže pravo. To su ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomaj u sastavu Kurilskih ostrva. Tokio smatra ostrva svojim „severnim teritorijama“ i to decenijama kvari odnose Tokija i Moskve.

Činjenica je da je odsustvo mirovnog sporazuma između Rusije kao pravnog naslednika SSSR-a i Japana opšte poznata činjenica.

„Za Japan, ovo je kamen temeljac njegove moderne geopolitike: njegov status zemlje koja je izgubila u Drugom svetskom ratu još uvek sprečava Japance da imaju vojsku i obaveštajnu službu. Za Japan bi povratak Kurilskih ostrva zapravo značio reviziju ili čak ukidanje njegovog posleratnog statusa'’, piše list.

O razlozima koji su Rusiju naveli da pokrene specijalnu operaciju u Ukrajini, a koje je predsednik Putin više puta izneo, NJuzvik nije pisao.

«Rossiя hotela napastь na Яponiю, no vыbrala Ukrainu», — Newsweek | Russkaя vesna


Foto: printskrin

O američkoj agendi rušenja Evrope pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA