Najnovije

ERDOGANOV ŠAMAR ZLOČINAČKOJ ALIJANSI: Turska neće potisati zahtev Švedske za članstvo u NATO

Turska verovatno neće potpisati zahtev Švedske za članstvo u NATO-u pre kraja godine, piše Blumberg , pozivajući se na izvore u Ankari, prenosi RIA Novosti.

Redžep Tajip Erdogan. (Foto: tccb.gov.tr)

„Šanse da će se to desiti i pre predsedničkih izbora koji će se održati u Turskoj sledećeg juna su male“, navodi Blumberg

Švedska nije učinila dovoljno da zadovolji zahteve Ankare, rekli su izvori, a dnevni red turskog parlamenta je pun do kraja godine, rekli su.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će ove nedelje posetiti Tursku, a 4. novembra će se sastati sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i šefovima ministarstava spoljnih poslova i odbrane. Tema razgovora biće članstvo Švedske i Finske u alijansi.

Finska i Švedska su se prijavile za NATO u maju usred ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini . Turska je prvo blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava, ali je povukla primedbe nakon što su tri zemlje potpisale memorandum koji uzima u obzir sve razloge za zabrinutost Ankare.

Međutim, turska vlada je istakla da će uslov za ratifikaciju pristupanja Švedske i Finske NATO-u biti ispunjenje svih zahteva u vezi sa kurdskim separatistima, izručenje osumnjičenih i potpuno ukidanje ograničenja na prodaju oružja Turskoj.

Snimak uništavanja dva ukrajinska S-300 pogledajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA