Najnovije

SAVET EU IZNEO ZAHTEV: Ponovo traže da kaznimo Rusiju

Prioritet je da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije - jedan je od zahteva koji je ponovljen, ovoga puta, kroz nacrt zaključaka Saveta EU o našoj zemlji, pripremljenih za decembarski samit.

EU. (Foto: pixabay. com)

Kako se navodi, Srbiji se zamera što ne pokazuje dovoljno posvećenosti evropskim integracijama. Brisel očekuje od naše zemlje da ispuni obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i uskladi se sa restriktivnim merama.

- Konstatujući da Vlada Srbije nastavlja da proglašava integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Savet žali zbog nedostatka pokazane posvećenosti ovom cilju. U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti - navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Savet se osvrće i na podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine UN, "usvojenim kao odgovor na rusku agresiju", ali i upornih neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije. Od Srbije se, takođe, zahteva da uskladi svoju viznu politiku s politikom Unije, a kad je reč o pristupnim pregovorima Beograda s Briselom pozdravlja se napredak u tom pogledu:

- Poznato je da su 22 od 35 pregovaračkih poglavlja otvorena, a dva poglavlja privremeno zatvorena. Savet nastavlja da podvlači da je napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom i dalje od suštinskog značaja i da će sveukupno odrediti tempo pristupnih pregovora.

Između ostalog, od nas se zahteva i da pobošljamo nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i napore u borbi protiv korupcije. Traži se i postizanje opipljivih i ubedljivih rezultata sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom, posebno u slučajevima teškog i organizovanog kriminala. Kroz zaključak provlači se i poziv da se prioritetno efikasno sprovodi akcioni plan medijske strategije, a navodi se da je EU "ozbiljno zabrinuta i zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija".

Savet EU pozdravlja i opredeljenje Srbije da aktivno promoviše regionalnu saradnju i napore na jačanju dobrosusedskih odnosa i doprinosu stabilnosti i pomirenju. Ovaj nacrt zaključaka je prvi od objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije 12. oktobra, a do sredine decembra moguće je da bude promena.

Ratni zločini i nestali

ZA EU je, kako se navodi, takođe važno "domaće rešavanje ratnih zločina", kao i rešavanje preostalih slučajeva nestalih osoba. Brisel smatra i da "ne bi trebalo da postoje podrška i javni prostor za osuđene ratne zločince, niti za veličanje ili negiranje njihovih zločina".

Snimak uništavanja dva ukrajinska S-300 pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA