Najnovije

Srbi napuštaju institucije na KiM?

Policijski inspektorat u Prištini preporučio je Kosovskoj policiji suspenziju Regionalnog direktora policije Severne Mitrovice Nenada Đurića.

Kosovo i Metohija (Foto: Jutjub)

Kako se navodi u saopštenju Policijskog inspektorata, Đurić je osumnjičen da je počinio krivična dela "sabotaža" i "poziv na otpor".

Dodaje se da će se, osim kriminalističke obrade, razmatrati i njegova administrativna odgovornost, prenosi Koha.

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, Nenad Đurić, juče je izjavio da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice, jer je ta odluka "politička i usmerena protiv srpske zajednice".

Kurti suspendovao Đurića jer je stao u odbranu Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je potvrdio da je Policijski inspektorat tzv. Kosova doneo odluku da suspenduje direktora regionalnog policijskog direktorata Sever samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM.

"Aljbin Kurti je doneo odluku da razreši Đurića, samo zbog toga što je stao u odbranu srpskog naroda na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković na pres konferenciji u Palati Srbije.

On je rekao da je razlog za Đurićevu suspenziju to što je juče stao u odbranu i zaštitu svojih policajaca, koji su, zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na severu KiM, doneli odluku da ne izdaju pisane ukore vozačima sa KM registarskim tablicama.

Petković je naveo i da je o tome obavešten i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Kurtijeva ideja je da pogazi sve što smo se dogovorili u Briselu, i to sam preneo Lajčaku", rekao je Petković.

Rakić predlaže da Srbi napuste kosovske institucije na severu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je za subotu zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije, na kome će im predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije na severu, počev od njega lično, pa do Srba iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa.

Rakić je sastanak sazvao imajući u vidu, kako ju je nazvao, najnoviju sramnu, nelegalnu i antisrpsku odluku Prištine kojom je suspendovan direktor Regionalne direkcije Sever, zbog toga što je odbio da svojim sugrađanima izdaje opomene, za posedovanje legalnih KM registarskih oznaka, a što su rukovodstvo Srpske liste i svi gradonačelnici sa severa juče pozdravili i podržali.

"Imajući u vidu sve pritiske kojima je izložen naš narod i svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine, potrebno je da u saradnji sa našom državom Srbijom jačamo i gradimo srpske institucije na ovim prostorima", poručio je Rakić, a saopštila Srpska lista.

On je ukazao da su Đurića na poziciju direktora Regionalne direkcije Sever birali Srbi i četiri gradonačelnika sa severa, i da Priština nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu.

"Svi mi smo u kosovske institucije ušli, jer je to bio deo Briselskog sporazuma. Imajući u vidu da Priština ne poštuje potpisano, jasno je da mi nemamo šta da tražimo u tim institucijama, jer je očigledno da Priština bez ikakvih posledica krši svaki od potpisanih sporazuma", poručio je Rakić.

Time, ujedno, žele da poruče da politički predstavnici srpskog naroda neće dozvoliti da se napada srpski narod, niti će nemo posmatrati kako Priština sprovodi teror nad građanima, naveo je Rakić.

Simić:Nećemo da trpimo progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić, povodom današnje smene direktora regionalne direkcije policije sever Nenada Đurić, rekao je da će Srpska lista razmatrati odluku da se Srbi sa Kosova i Metohije povuku iz prištinskih institucija.

"Niko iz Prištine nema pravo da ga smeni. On je postupio časno. Oni su sproveli nelegalnu odluku protivnu Briselskom sporazumu. Srbi sa Severa Kosova su ušli u kosovske institucije, i ušli smo sa jednim ciljem, da institucionalno zaštitimo srpski narod. Ali kada Priština ne poštuje dogovore, ona je sada rešila da sama odlučuje...Mi smo dosta šansi pružili da dijalog uspe, pružali smo ruke pomirenja, a na sve to smo dobili maltretiranje, ugrožavanje srpskog naroda", naveo je Simić.

Kako je kazao, Nenad Đurić je smenjen protivno zakonu, i nakon sramne odluke Prištine, poručio je da je predsedništvo Srpske liste uz svoj narod, i da će nastaviti da se bori za srpske interese, preneo je Pink.

"Ako je neko mislio da ćemo da trpimo, i da budemo poslušnici Prištine, nećemo. Mi smo u kosovske institucije ušli po Briselskom sporazumu. Ali očigledno, odgovor Prištine jeste gaženje svih naših prava", rekao je on.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA