Najnovije

MILO ODLAŽE SVOJU PROPAST: Vratio Zakon o predsedniku Skupštini Crne Gore

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nije potpisao izmenjeni Zakon o predsedniku i vratio ga parlamentu na ponovno odlučivanje, saopštio je savetnik za pravna pitanja Boris Bastijančić. Izmenjeni Zakon o predsedniku usvojen je na sednici parlamenta 2. novembra glasovima 41 poslanika, a na predlog Demokratskog fronta.

Milo Šukanović (Foto: Predsedništvo CG)

Savetnik je saopštio da je Đukanović sutradan dobio ovaj zakon, analizirao je, kako je naveo, njegova sporna rešenja i odlučio da Zakon vrati na ponovno odlučivanje Skupštini Crne Gore, preneli su podgorički mediji.

Dopis je dostavljen predsednici Skupštine Danijeli Đurović u kojem je, između ostalog, ukazano da bi se potencijalnim proglašavanjem ovog zakona, njegovim stupanjem na snagu "neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države, pod okriljem međuinstitucionalne nomotehničke kontaminacije i konfuzije ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, koji zasnivaju svoj legitimitet vlasti na volji građana iskazanoj kroz odvojene izborne procese održane u određenim vremenskim intervalima po ustanovljenim i pouzdanim procedurama".

Đurović pozvala parlamentarne partije na dogovor

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović pozvala je predsednike parlamentarnih partija na sastanak u sredu, radi prevazilaženja političke i društvene krize u državi.

Đurović je istakla da je najviše brinu pitanja imenovanja u pravosuđu, pitanja ugrožene bezbednosti, a smatra da na tom sastanku treba razgovarati i o Zakonu o predsedniku.

"Imajući u vidu da se država nalazi u političkoj krizi, smatrala sam neophodnim da ponovo otvorim politički dijalog u kom će učestvovati svi predsednici parlamentarnih partija", kazala je Đurović.

Posebno je, kako kaže, brine "da smo u ovom izazovnom trenutku ponašanjem i postupanjem svih političkih subjekata došli u situaciju gde je dovedena u pitanju i bezbednost u Crnoj Gori".

"Smatram da to izuzetno velikim problemom, i smatram obavezom svih političkih subjekata da nađemo načina da se dogovorimo oko vrlo važnih pitanja koje optetećuju naše društvo. Samom činjenicom da nemamo funkcionalan Ustavni sud lokalni izbori održani u 14 opština još su u fazi čekanja i postoje problemi oko proglašenja rezultata i funkcionalnosti lokalnih samouprava", navela je Đurović.

Naglasila je da je u pitanju jedna od najvažnijih institucija u državi i da je pred njom više od 3.700 ustavnih žalbi.

Đurović ističe da činjenicom da nemamo Ustavni sud ne postoji adekvatna institucionalna instanca koja će dati odgovore na preispitivanje postupaka i zakonskih rešenja.

"Upravo je to razlog zašto sam ponovo apelovala da sednemo i pokušamo da nađemo rešenje i kompromis u izazovnom trenutku", navela je Đurović.

Istakla je da je "krajnji trenutak da zajedno sednemo i da nađemo rešenje da izađemo iz ove situacije".

Đurović je kazala da je informisana putem medija o predlogu Predsedništva DPS-a da se odustane od izmena Zakona o predsedniku i da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak, te da bi pitanje Zakona o predsedniku trebalo da bude tema dijaloga.

"Što se tiče vraćanja postupka o izboru sudija na početak, to je nemoguće", istakla je Đurović.

Na sutrašnji protest pozvali DPS, SDP, SD, LP i Luča

Učesnici sutrašnjeg protesta ispred Skupštine Crne Gore, na poziv DPS i SDP, SD i LP i Foruma Luča, tražiće se povlačenje nedavno usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i održavnje vanrednih parlamentarnih izbora.

Protest pod sloganom "Ima nas" biće održan u 18 sati.

Iz Foruma slobodnih građana Luča kazali su da je grubo protivustavno delovanje bivše-nove većine u Skupštini dovelo do bližeg povezivanja evropskih i građanskih snaga, predstavnika civilnog sektora i građanskih aktivista.

"Odlučni smo da jasno istupimo kao nosioci aktivnosti koji okupljaju sve koji svojoj državi žele dobro. Niko više nema pravo da ćuti i ostane nem na ustavnu, ekonomsku i socijalnu anarhiju u Crnoj Gori. Pozivamo sve pojedince, grupe građana, udruženja i političke subjekte da iskažu svoj stav i da se uključe u zajedničko vaninstitucionalno i institucionalno delovanje", poručili su iz Luče.

Oni su kazali da u Skupštini ne postoji vrednosna većina koja veruje i bori se za evropsku budućnost Crne Gore, a da pravno nasilje iskazano kroz ignorisanje potpuno jasnih ustavnih normi, uzrokuje pravnu nesigurnost građana i društva u celini.

"Duboka društvena podeljenost i ekonomska neizvesnost jedino su što je aktuelna parlamentarna većina prouzrokovala. Pokazalo se da njihovo zlonamerno delovanje neminovno dovodi i do socijalnog, ekonomskog i institucionalnog haosa", naveli su.

Ciljevi okupljanja su izražavanje protesta povodom urušavanja ustavom utvrđenih normi, jasno istaknutim zahtevom za sprovođenjem prevremenih parlamentarnih izbora kao i povlačenjem iz procedure predloga Zakona o predsedniku.

Potpredsednik DPS Jevto Eraković pozvao je građane na mirni protest "protiv urušavanja Crne Gore".

"Svi na mirni, dostojanstveni protest protiv urušavanja Crne Gore. Za odbranu države i za Crnu Goru u EU. Ima nas i to dosta", poručio je Eraković na Tviteru.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković pozvala je građane da se okupe u utorak ispred Skupštine za "slobodu i čast Crne Gore".

"Protiv izdaje, protiv klero-nacionalizma, protiv rušenja Crne Gore, protiv gaženja Ustava! Diži se slobodna i ponosna Crna Goro", navela je ona.

Predsednik Socijaldemokrata Damir Šehović, pozivajući na sutrašnji protest, kazao je da je vakat da Crna Gora zaštiti svoju građansku, sekularnu, antifašističku i evropsku orijentaciju, kojom se vazda s punim pravom ponosila.

"Zato masovno, ali mirno, kulturno i pristojno, kako nam jedino i dolikuje, pokažimo da nas ima više nego dovoljno da sačuvamo ustavni poredak, dostojanstvo države, kao i civilizacijske vrednosti na kojima počiva", poručio je Šehović, preneo je podgorički Dan.

Liberalna partija saopštila je da je Crna Gora u teškom trenutku od čijeg će razrešenja zavisiti sudbina države i društva u narednim decenijama.

"U ovim prelomnim vremenima, zadnju reč moraju imati građani Crne Gore i zato zahtevamo hitne parlamentarne izbore na kojima će se izabrati legitimna i stabilna većina i vlada koja proizilazi iz volje građana. Pozivamo liberale ali i sve građane Crne Gore, posebno one koji trpe posledice urušavanje zdravstva, školstva, finansija i zdravog razuma da zaustave ludilo kojem svedočimo", naveli su iz LP.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA