Najnovije

Kurti pokušava da albanizuje sever Kosova

Nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković izjavio je da to što je kosovski premijer Aljbin Kurti samo dva dana po izlasku Srba iz svih kosovskih institucija najavio izbore u četiri srpske opštine na severu, znači da je krenuo u novu akciju protiv srpskog naroda i da pokušava da albanizuje sever Kosova, prenosi Sputnjik.

Aljbin Kurti (Foto: Privremene institucije)

Anđelković je rekao da je jasno da Kurti želi da po svaku cenu izazove incidente.

"Naravno, njemu je dovoljno da 50 Albanaca izađe na te izbore i da kaže, eto tolika je izlaznost. I tako da preuzmu funkcije na koje su srpski funkcioneri na severu podneli ostavke, odnosno, lokalnu samoupravu na severu", objašnjava Anđelković.

On je dodao da je očigledno da od Kurtija sve može da se očekuje.

"U Leposaviću, primera radi, imamo jedno selo koje je albansko, i Kurtiju je dovoljno da oni izađu na izbore i da se oni smatraju legalnim, jer Kurti po zakonu ima pravo da raspiše te izbore. Tako da ja ovo gledam kao pokušaj da se potpuno albanizuje sever Kosova i da se i na taj način nastavi pritisak na Srbe na severu", navodi  Anđelković.

Anđelković kaže umnogome od ponašanja međunarodne zajednice i zemalja Kvinte prema Prištini zavisi da li će Kurti uspeti u svojim namerama.

"Ukoliko ga ne spreče Euleks i Kfor on će uvesti i albansku policiju na sever kao i albanske opštine u srpskim sredinama. Kako će reagovati pre svih zemlje Kvinte tek treba da vidimo. To važi za policiju, jer pitanje je ko će zameniti ovih 500 pripadnika srpske nacionalnosti koji su napustili KPS", kaže Anđelković.

Anđelković se pribojava da bi Kurti mogao na njihova mesta da postavi policajce albanske nacionalnosti iz Južne Mitrovice, ukoliko te pozicije ne bude preuzeo Kfor ili Euleks.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA