Najnovije

"SPORAZUM NE DAJE NIKAKVA PRAVA SRBIMA" Lavrov progovorio o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo

Lavrov je podsetio da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

Sergej Lavrov. (Foto: mid.ru)

Sporazum o Zajednici srpskih opština i Minski sporazumi su propisivali ista prava – prvi za Srbe na Kosovu, a drugi za Ruse u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu.

Francuska i Nemačka predlažu sporazum koji ne daje nikakva prava Srbima, dodao je.

Ruski ministar je posetio na reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Rusi nema šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama.

On je podsetio da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

- I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, o tome su već javno i saopštili, neće to da urade. EU je već pokazala nemoć i Francuska i Nemačka su progutale uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, ali zahteva od Beograda: Ne želite da priznajete nezavisnost Kosova, ne morate, samo prihvatite da Kosovo kojeg niste priznali uđe u međunarodne organizaicje, uključujući UN, Savet Evrope itd. U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo reči o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge su bila propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formiraju svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susednim regionima - zaključio je Lavrov.

Borba za ovaj grad na istoku Ukrajine je najžešća bitka od početka rata! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA