Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ: Kineska objava naftnog rata Americi ili desant na bliski istok

Dr Ivan Pajović. (Foto: Jutjub)

Piše: Ivan Pajović

Kineski lider Si Đinping objavio je na specifičan, posredni način naftni rat Sjedinjenim Američkim Državama, obećavši liderima Saudijske Arabije da će Kina značajno povećati uvoz bliskoistočne nafte. On zauzvrat traži da se Saudijska Arabija odrekne korišćenja dolara u međusobnim transakcijama i pređe na korišćenje kineske valute juan. Na ovaj način Kina pokušava da stekne geostrateškog saveznika i ujedno izvuče Saudijsku Arabiju iz sfere uticaja SAD.

Ovu vest potvrdila je i agencija Rojters, koja dodaje da se na tom zahtevu kineski lider nije zaustavio, već je još predložio Saudijskoj Arabiji da trguje svojom naftom na Šangajskoj berzi. Po Sijevom mišljenju, ovaj potez će oslabiti uticaj američkih i evropskih investicionih kompanija na berzanske cene nafte. Još letos su Kina i Saudijska Arabija vodile razgovore o prelasku na korišćenje juana u trgovini arabijskom naftom sa kineskim kompanijama. Tada se reč vodila da 25% od prodate nafte Kinezi plate svojom valutom. Sada Si Đinping predlaže stopostotno otkazivanje korišćenja dolara u trgovini naftom sa Saudijcima.

Budući da je o ovom razgovoru obaveštena javnost, može se pretpostaviti da je dogovor i postignut. Saudijska Arabija ima interes da sprovede ovaj predlog u život, kako bi umanjila svoju veliku zavisnost od SAD. Poznato je da Amerika praktično prinudnim političkim pritiskom prodaje Saudijcima u velikim količinama svoje preskupo oružje (naročito avijaciju), kao i državne hartije od vrednosti.
Ovo predstavlja snažan šamar američkom establišmentu i američkoj ekonomiji. Nema sumnje da Saudijci mogu očekivati da će SAD preduzeti određene mere, tj. uvesti neki oblik sankcija. One se mogu ogledati u zamrzavanju dolarskih aktiva nacionalne naftne kompanije Saudijske Arabije koje su deponovane u zapadnim komercijalnim bankama. Prema rečima američkih eksperata, Saudijska Arabija raspolaže aktivama u SAD u tržišnoj vrednosti od oko 750 milijardi dolara, što prevazilazi obim zlatnih rezervi kojima ova bliskoistočna država raspolaže. 
Saudijska Arabija će najverovatnije ubrzati povlačenje svojih aktiva iz SAD, a vrlo verovatno će prekinuti i svoja ulaganja u američke državne hartije od vrednosti i investicione fondove. 

Saradnja Kine i Saudijske Arabije ne ograničava se samo na pitanja vezana za trgovinu naftom. Obim trgovinske razmene raste velikim tempom i približava se obimu od 80 milijardi dolara. Za poređenje – trgovinska razmena Saudijske Arabije sa SAD iznosi samo 30 milijardi dolara. Kinesko vođstvo očigledno razmišlja o mogućem gubitku američkog i evropskog tržišta, pa traži alternative, između ostalog i na Bliskom Istoku. Ukupna trgovinska razmena Kine i zemalja ovog regiona iznosi oko 300 milijardi dolara.

Si Đinping je efikasno završio svoju trodnevnu posetu El Rijadu, potpisavši 34 investiciona ugovora sa saudijskim firmama, finansijskog obima od 29 milijardi dolara. Kina će Saudijcima sagraditi industrijski kompleks za proizvodnju aluminijuma i fabriku za proizvodnju vodoničnog goriva. 

Sve rečeno predstavlja veliki korak ka izvlačenju Saudijske Arabije iz kandži američkog političkog i ekonomskog uticaja, a dokaz za to je i očigledna srdačnost kojom su saudijski lideri dočekali visokog gosta iz Kine. U štampi se šaljivo govori kako su nekada Kineze dočekivali kao siromašnog rođaka, ali su se sada stvari iz korena promenile i lider Kine dočekan je sa imperatorskim počastima. Postoje pretpostavke da se Saudijska Arabija može uskoro priključiti zemljama BRIKS-a. 

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svetu i ovakav razvoj situacije nimalo nije naivan. Za njenim primerom korišćenja neke druge valute umesto dolara mogle bi se povesti i druge zemlje-izvoznice nafte. Snaga hegemona u celom svetu očigledno sve više slabi.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA