Najnovije

Eskobar: Srbija mora da poštuje granice sa Republikom Srpskom i Kosovom

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar dao je punu podršku evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, ali i celog regiona, odnosno pridruživanju zemalja ovog dela Evrope u NATO i EU.

On je juče govorio o situaciji u regionu tokom onlajn diskusije u organizaciji Atlantskog saveta.

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana su već deo evroatlantske porodice, ali je neophodno ubrzati njihovo uključivanje u strukture EU i NATO.

On smatra da je dodela statusa kandidata za BiH pozitivan signal, ali da je potrebno ići dalje od simbolike. Međutim, to je zadatak domaćih političara u Bosni i Hercegovini.

On je u svom obraćanju pozdravio odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita u vezi sa izmenama i dopunama Izbornog zakona.

Komentarišući nametnute odredbe u vezi sa Predstavničkim domom Parlamenta FBiH, rekao je da će veći broj članova ovog tela omogućiti da više stranaka učestvuje u njegovom radu.

– Visoki predstavnik je jednom od svojih odluka omogućio finansiranje izbora, jer to nisu uradili lideri BiH, a izbori ne bi mogli biti održani da on nije doneo takvu odluku, rekao je Eskobar.

Kao glavni problem nije istakao etničke podele i nacionalizam, već korupciju.

On čak smatra da je etnonacionalizam samo „maska“ za korupciju, dodajući da su, prema njegovom mišljenju, nacionalističke stranke u tom pogledu najgore. Kao dobro sredstvo ocenio je američke sankcije i stavljanje na crnu listu pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine.

On je rekao i da će SAD podržati sve inicijative koje uključuju saradnju među državama, uključujući Otvoreni Balkan.

Govoreći o tome, on je rekao da Srbija mora da poštuje međunarodnu granicu sa Republikom Srpskom, kao i sa tzv. Kosovom.

Kristofer Hil: Nadam se da će Srbija shvatiti kakva je ovo Rusija i da će uvesti sankcije

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA