Najnovije

Bahmut za Ukrajince već postaje „drugi Mariupolj“ – ruska vojska ih naprosto melje

Artjomovsk (Bahmut) je – uz Mariupolj – postao ključna „karika“ dosadašnjeg rata u Ukrajini.

Borbe za taj grad, koji je do početka vojnih operacija imao 78.000 stanovnika a kijevska hunta mu je promenila ime u Bahmut, traju već nedeljama. I zato što su ga Ukri – pod nadzorom NATOvskih inženjeraca svih poslednjih šest godina pretvarali u tvrđavu.

Polovina Artjomovska je već pod ruskom kontrolom, ali ukrajinski Generalštab očajnički pokušava da ga makar brani što duže, iako – prema različitim izvorima – već danima ima 300-500 poginulih i ranjenih.

Zato sa drugih frontova povlači borbeno najsposobnije jedinice i šalje ih u pakao odbrane Artjomovska.      Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov objašnjava zašto:

„Čim Artjomovsk bude oslobođen, imaćemo priliku za prodor prema Kramatorsku i Slavjansku, a i da konačno opkolimo grupu ukrajinskih jedinica koja brani Avdejevku. Osim toga, otvoriće se operativni prostor za nadiranje prema Kurahovu i Pavlogradu. Zato su ukrajinski komandanti - samo da bi sprečili slom fronta – već dosada u borbu uveli ogroman broj vojnika“.

Leonkov dodatno ukazuje: „Ta taktika, naravno, dovodi do velikih gubitaka. A Ukrajinci ne mogu i ne smeju da se povuku iz Artjomovska iako ih naši naprosto melju. Već je postalo jasno da ukrajinske formacije neće moći da nadoknade velike gubitke koje trpe u Artjomovsku“.

Položaj Ukrajinaca naročito je pogoršao gubitak Kurdjumovke jer je to gradić na uzvisini koja dominira ravnicom oko Artjomovska.

Tako da se efikasnost ruske artiljerije znatno povećala.

Poruku Ramzana Kadirova rimskom papi pogledajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA