Najnovije

Sprema li se bankrot "Pošte Srbije"?

V.D. direktora pošte Srbije Zoran Đorđević se pohvalio kako je "Pošta" donela Pravilnik po kome će prednost na šalterima pošta imati mame sa decom, trudnice, invalidi... Lep gest, nesumnjivo, samo izgleda da niko nije obavestio Đorđevića da u poštama, odavno nema redova, nema ni posla, a nema ni prihoda.

Pošta (Foto: Jutjub)

Zapravo, od kada su na čelu pošte kadrovi SNS, "Pošta" je u velikim finansijskim problemima, zahvaljujući pre svega nestručnosti pomenutog v.d. direktora, ali i njegovim bliskim saradnicima, koji su listom došli sa strane u "Poštu" kao članovi SNS. Nema rukovodioca od najviših do najnižih u poštama širom Srbije, koji nisu članovi SNS i to im je jedina kvalifikacija za posao koji rade. NJihova jedina obaveza se svodi da redovno dolaze na posao i zapošljavaju članove SNS, na kancelarijskim poslovima ili na savetnička mesta, naravno.

Po svim pokazateljima "Pošti" radnici nisu potrebni, naprotiv, "Pošta" ostaje kao i bez posla - i bez para. Isti ti rukovodioci, kao i Đorđević, niti su pre toga znali nešto o "Pošti", niti sada znaju. "Poštu" su, što bi rekao naš narod, verovatno pre ovoga videli samo na razglednici, ali im to ne smeta i nije ih sramota da primaju velike plate, troše ono malo para na skupe projekte, softvere koji "Pošti" nisu potrebni. Nije ih sram da nabavljaju po paprenoj ceni zastarele paketomate koji u suštini i ne rade i to predstavljaju kao posao veka, a nije ih ni briga što će svojim činjenjem i nečinjenjem uništiti preduzeće u kome radi 13.000 ljudi koji hrane 13.000 porodica.

Na sve to Đorđević najavljuje kako će on, kao čovek koji se u sve razume, koji je prošao trnovit put od šofera, preko ministra do direktora "Pošte", zajedno sa svojim isto toliko stručnim i iskusnim saradnicima, u sledećoj godini restruktuirati "Poštu" i pretvoriti je u akcionarsko društvo. Jer po Đorđeviću svi problemi u "Pošti" su zbog organizacije, a ne zbog neznanja i sumnjivih poslova sadašnjeg rukovodstva. Mada, biće da je i MMF postavio uslov - ako hoćete pare od MMF onda restruktuirajte (čitaj razdelite na delove i rasprodajte "Poštu").

Sve u svemu, "Pošta" je kao i EPS, i kao i sva preduzeća kojima je SNS postavio svoje članove na direktorska mesta, na dobrom putu da bankrotira. Mada realno je reći da je EPS u boljoj poziciji, oni su pre "Pošte" upali u krizu, pa im je Đorđević priskočio u pomoć kupivši ovih dana struju po šest puta većoj ceni. To je učinio parama kojih "Pošta" nema, pa će se morati zadužiti i samim tim dovesti "Poštu" u gotovo bezizlaznu finansijsku situaciju.

Isto kao što je sa EPS-om uradio Mića Grčić. Uostalom, sličnost u biografijama dva velika direktora je ogromna. Grčić je jedva završio srednju školu, radio u saobraćaju - bio kondukter na železnici, pribavio diplomu fakulteta pod stare dane na privatnom fakultetu, ništa nije znao o poslu koji mu je poveren.

Đorđević takođe bez fakultetskog obrazovanja, takođe radio u saobraćaju, ali ne kao kondukter nego kao vozač. Stekao diplomu "finansiste" pod stare dane, na privatnom fakultetu, naravno.

Iza jednog je jasno da je ostala propast. Iza drugog će se ubrzo videti.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA