Najnovije

Srbi južno od Ibra nisu daleko od napuštanja institucija

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je da da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tumači zakone na način koji mu odgovara i dane KiM ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.

Gračanica (Foto: Jutjub)

Jevtić je za Tanjug rekao da je situacija na KiM, od dolaska Kurtija na vlast, iz dana u dan sve teža kada je reč o životu i položaju Srba na tom prostoru, te dodao da je sve što se dešava u poslednje vreme dokaz da i međunarodna zajednica svoj deo posla ne radi na način na koji bi trebalo, a u cilju pre svega smirivanja tenzija i prevazilaženja celokupne situacije.

Naveo je da je na KiM pre svega prisutno "institucionalno nasilje na svim nivoima" i da su Srbi žrtve onoga što Kurti ima za cilj u krajnjem smislu, a to je da srpski narod na prostoru KiM stavi u što teži položaj i na taj način ih natera da taj prostor napuste.

"Odluka o napuštanju institucija naših kolega sa severa KiM doneta je u trenutku kada više nismo imali izlaz pod svim pritiscima koje smo trpeli ne samo mi, već i država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić i u tom smislu ona je bila jasna poruka da nešto treba da se menja u tom odnosu i celokupnoj situaciji koja se dešava na KiM", rekao je Jevtić.

Dodao je da je i tada vrlo jasno poručio da će i Srbi južno od Ibra, ukoliko se nešto ne promeni, krenuti istim putem jer, kako je istakao, nema smisla biti u institucijama ukoliko unutar njih ne mogu da obezbede ostvarivanje naših osnovnih, ljudskih prava života na KiM.

Jevtić je istakao da je najproblematičnije to što se važeći zakoni na KiM, koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica, ne poštuju.

"Zakoni se tamo tretiraju kao švedski sto. Kurti ih tretira na način da uzima samo ono što se njemu sviđa, sve što se tiče prava Srba se ignoriše, a sa druge strane tumači zakone na način koji njemu odgovara, na jedan diktatorski način", rekao je Jevtić.

Na pitanje šta su crvene linije kada je reč o poziciji Srba južno od Ibra za izlazak iz privremenih institucija, Jevtić je rekao:

"Što se nas južno od Ibra tiče, mislim da smo blizu tih crvenih linija. Poslednja odluka, potpuno ignorisanje ustavnog prava koje garantuje predstavljanje Srba u institucijama na centralnom nivou vlasti je nešto što nas je dovelo u poziciju da nismo daleko od odluke da i mi, južno od Ibra, napustimo kosovske institucije".

Jevtić je rekao da su Srbi razočarani zbog ćutanja međunarodne zajednice na sve ono što Kurti radi.

"Ćutanje je znak odobravanja i u takvoj situaciji nama ništa drugo ne preostaje nego da napustimo institucije i da ne budemo deo onoga što Kurti radi", rekao je Jevtić i dodao da će konačnu odluku o napuštanju kosovskih institucija doneti dobro uzimajući u obzir sve okolnosti, činjenice i glavno pitanje koje im je postavio predsednik Srbije - "A šta ćete dan posle?".

Na pitanje da li lokalne vlasti južno od Ibra, tamo gde je većinsko srpsko stanovništvo, imaju komunikaciju sa centralnim vlastima u Prištini, pogotovo kada je reč o imenovanju Rašića za ministra za zajednice i povratak u vladi u Prištini, koji nije izabran za predstavnika Srba, Jevtić je rekao da saradnja sa centralnim vlastima u Prištini ne postoji, te da oni ne rade ništa ni po pitanju proceduralnih, tehničkih stvari.

"Ne odgovaraju na naše dopise. Recimo, mi u Štrpcu godinu dana nakon pokretanja procedure za dobijanje licence za otvaranje javnog preduzeća koje će biti zaduženo za odnošenje otpada još uvek nismo dobili saglasnost koja je proceduralna i tehnička, a ne političko pitanje", rekao je Jevtić i dodao da to jasno govori o odnosu vlade u Prištini prema opštinama sa srpskom većinom.

Sa druge strane, naveo je da je kada je reč o proceduri izbora ministara kosovski ustav veoma jasan i da član 96, stav 5 jasno ukazuje na način na koji se bira predstavnik srpskog naroda u vladi u Prištini.

Podsetio je da su i Nenad Rašić i Rada Trajković i Aljbin Kurti rekli da tu procedura nije prekršena i dodao da Kurti sada mora da kaže da je to učinio na osnovu drugog člana ustava i načina izbora i imenovanja ministara, kao i to da Rašić nije predstavnik srpskog naroda.

"Ako Kurti kaže da je Rašić predstavnik srpskog naroda, onda je sa te strane prekršen ustav, a ako kaže da ga je po drugom osnovu imenovao za ministra, onda je čitava vlada neustavna i samim tim reakcija međunarodne zajednice mora da bude drugačija", rekao je Jevtić.

Komentarišući to što je Srpska lista najavila žalbu Ustavnom sudu tzv. Kosova i pitanje da li očekuje bilo kakav instiucionalni odgovor kada je reč o imenovanju Rašića za ministra, Jevtić je rekao da ćemo mi iskoristiti institucionalne mehanizme, ali da javnost mora da zna da je odnos svih institucija u ovom trenutku prema svemu onome što dolazi od strane Srpske liste veoma negativan.

"Ja nekih preteranih očekivanja tu nemam, ali zato se mi pre svega obraćamo predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Jevtić.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA