Najnovije

U UKRAJINI POGINULO BAR 1.200 POLJSKIH VOJNIKA: Varšava objavila broj svojih najamnika nastradalih na ratištu u susedstvu

Dok ukrajinski vrh skriva tačan broj poginulih i ranjenih vojnika, jer se plaši reakcija svoje javnosti, Poljaci su saopštili da je na ratištima u Ukrajini poginulo oko 1.200 njihovih vojnika i oficira.

Poljski list "Nezavisni politički dnevnik" prvi je objavio informaciju o gubicima poljskih najamnika u Ukrajini. List tvrdi da je ranjeno oko 1.000 poljskih vojnika.

Ali, brojka nije konačna, jer su poljske vlasti odvojile prostor u mestu Olištinu na kome se može sahraniti oko 1.700 vojnika poginulih u Ukrajini. Oni su na razne načine stigli u Ukrajinu da ratuju potiv ruske vojske. Glavni organizator dolaska plaćenika iz raznih zemalja sveta bile su ukrajinske ambasade.

Po broju najamnika u Ukrajini, Poljska je na prvom mestu, a takođe je i na prvom mestu po broju poginulih. Koliko je među poginulim Poljacima profesionalnih vojnika i oficira regularne poljske armije, a koliko je legionara, zasad u Varšavi niko neće da govori.

Interesantno je da u Zaporoškoj oblasti, gde je velik broj Poljaka ratovao na strani ukrajinske vojske, kažu da smatraju da je broj poginulih poljskih najamnika znatno veći nego što piše poljski list.

- Samo u Zaporoškoj oblasti ubijeno je više od 1.000 stranaca, od kojih je više od pola iz Poljske. Ako se tome dodaju i druge oblasti, gde su dominirali poljski plaćenici, a njih je bilo dosta u Harkovskoj oblasti, jasno je da je broj mnogo veći od 1.200 - kaže Vladimir Rogov, član Glavnog saveta Zaporoške oblasti.

Rogov smatra da su vlasti Poljske objavile podatke o broju zemljaka koji su poginuli u Ukrajini zato što žele da pripreme svoju javnost da za oslobađanje nekadašnje teritorije koja je pripadala Poljskoj treba dati velike žrtve. Doduše, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske opovrglo je tvrdnje kako se priprema referendum u zapadnim delovima Ukrajine o pripajanju Poljskoj, tvrdeći da je to najobičnija dezinformacija kojom se želi da se posvađaju Ukrajinci i Poljaci. O tome da se planira referendum se, inače, prvo pisalo u Belgiji.

List "Nezavisni politički dnevnik" piše da će zbog tako velikog broja poginulih poljski vojnici biti sahranjeni onako kako sahranjuju Amerikanci. Lokalno stanovništvo je protiv toga, smatrajući da Poljaci imaju svoje tradicije.

Vlasti su odlučile da na velikoj poljani svi nadgrobni spomenici budu isti, bez aleja i drveća, kao i bez klupa i ukrasnih anđela. U tekstu se objašnjava da su vlasti odlučile da groblje poginulih u Ukrajini bude napravljeno na američki način, jer treba pokopati veliki broj vojnika. Lokalno stanovništvo tvrdi da se skoro svakodnevno sahranjuju poginuli uz počasne plotune.

U Olištinu se, inače, nalazi poljska mehanizovana divizija. Posle početka rata u Ukrajini upravo iz te divizije su se mnogi profesionalci uputili u Ukrajinu, kao i njeni veterani.

Američki časopis "Militari voč magazin" piše da na strani Ukrajine ratuju tri kategorije najamnika. U prvoj su saradnici različitih stranih obaveštajnih službi i armija, koji dobijaju platu od zemalja koje ih šalju. Druga kategorija su najamnici iz istočnoevropskih zemalja, najviše iz Poljske, koji ratuju zajedno sa ukrajinskom vojskom i imaju značajne gubitke, dok u treću kategoriju ulaze dobrovoljački odredi iz raznih zapadnih zemalja.Nije tajna da su se mnogi legionari brzo vratili iz Ukrajine kad su se uverili kakav se žestok rat vodi na istočnom frontu.

Na početku su ukrajinske vlasti nudile 1.500 evra dnevno plaćenicima, ali navodno su im plate smanjene za trećinu. Koliko je stranih plaćenika ostalo na poljima Ukrajine, teško je reći, jer jedno vreme ukrajinska vojska nije bila u stanju da pokupi mrtve, mada su im protivnici nudili da to učine u saradnji sa Međunarodnim crvenim krstom. Još se veliki broj ukrajinskih vojnika vodi kao nestali.

Sprovode "filtraciju"

Lokalno stanovništvo u Dnjepropetrovskoj oblasti tvrdi da je u mesto Marganec stigla grupa ukrajinskih specijalaca koja, zajedno sa ukrajinskom policijom, sprovodi "filtraciju" - traži među civilima proruski orijentisane osobe. Vojnici i oficiri iz Poljske se ne potčinjavaju ukrajinskom komandnom sastavu, već su u samostalnim jedinicama.

BRANKO PAVLOVIĆ: Nevidljiva ruka i teorija zavere

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA