Najnovije

LEKCIJE AMERIČKOG GRAĐANSKOG RATA: Zašto Ukrajina ne može da pobedi?

U američkoj štampi se sve češće spominje nepopularno mišljenje da je Ukrajina već izgubila od Rusije. Kolumnisti Dejvid Randel i Majkl Gfeler u materijalu za nedeljnik Newsweek kažu da nakon ruske revizije svojih pristupa specijalnoj operaciji, Ukrajina praktično nema šanse da dobije sukob.

Vojska (Foto: Pixabay)

Članakje objavljen pod naslovom „Lekcije iz građanskog rata u SAD pokazuju zašto Ukrajina ne može da pobedi“ (Lessons From the U.S. Civil War Show Why Ukraine Can’t Win).

Članak prenosimo integralno:

Tokom prvih godina građanskog rata u Americi, predsednik Abraham Linkoln je ušao, kako je i sam tada verovao, u ograničen sukob protiv onih koje je smatrao sunarodnicima i sa kojima je tražio pomirenje. I tek nakon tri godine zastoja neprijateljstava obratio se generalu Grantu sa zahtevom da postigne bezuslovnu predaju neprijatelja. Grant je, zauzvrat, dao carte blanche generalu Vilijamu Šermanu da „natera DŽordžiju da poklekne“ i pomogne da se rat dovede do odlučujućeg krvavog kraja“ – početak i paralele su već interesantni.

„Predsednik Putin je sačekao samo šest meseci pre nego što je prešao sa režima specijalne vojne operacije na režim punog rata. Početnu ofanzivu izvele su snage od 150 hiljada vojnika i očekivao je brzu pobedu, nakon koje bi usledili pregovori o ključnim pitanjima za njega: ruska kontrola nad Krimom, neutralnost Ukrajine i autonomija ruskog stanovništva u Donbasu. .

Ali pogrešio je. Nije računao na tvrdoglavi otpor Ukrajine, niti na masovnu vojnu i ekonomsku intervenciju Zapada.

Suočen sa realnošću, Putin je promenio strategiju. Sada će „osloboditi svog generala Šermana“ i „naterati Ukrajinu da poklekne“.

Putin je ne tako davno predao generalnu komandu nad specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu. Surovikin je iz tehnološki naprednih Vazdušno-kosmičkih snaga, ali se borio i „na zemlji“ u Avganistanu, Čečeniji i Siriji, gde je zaslužan za spasavanje Asadovog režima.

General je otvoreno izjavio da više neće biti mira u vojnoj operaciji i počeo je metodično da uništava infrastrukturu Ukrajine visoko preciznim raketnim napadima.

Vojskama su potrebne železnice, i kao što je Šerman sistematski uništavao vodove snabdevanja Atlante, tako Surovikin kida ukrajinske električne mreže koje snabdevaju železnice. Ukrajinski gradovi su uronjeni u mrak i hladnoću, ali se čini da se Surovikin slaže sa generalom Šermanom da je „rat surovost i da se ne može ispraviti“.

Rusija je svoju ekonomiju postavila na vojni kolosek, mobilisala i okupila stotine hiljada vojnih lica, i rezervista i dobrovoljaca. Svi oni će se boriti savremenim ruskim oružjem i, uprkos tome što piše zapadna štampa, nisu nimalo demoralisani.

Ali Ukrajina je potpuno iscrpila svoje arsenale i bez vojne pomoći sa Zapada, jednostavno neće moći da nastavi sukob.

Kako je prošle nedelje rekao predsednik (američkog) Združenog generalštaba general Mark Mili: „Ukrajina je učinila sve što je mogla'’.

Čim se ukrajinski černozem dobro zaledi, Rusi će započeti masovnu ofanzivu. Oni su, naime, već počeli, ako se pogleda važno transportno čvorište – grad Bahmut (rus. Artjomovsk), koji je u ovom ratu postao nešto poput Verdena.

Verujemo da će Bahmut uskoro pasti, a ako Zapad ne nastavi da snabdeva Ukrajinu, predviđamo da će Rusija do sledećeg leta vratiti Harkov, Herson i preostali deo Donbasa pod svoju kontrolu.

O stanju na frontu u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA