Najnovije

MOSKVA ĆE GONITI KIJEV ZBOG OVOGA: Otkrivene ruske masovne grobnice u Donbasu

Istražni komitet Ruske Federacije najavio je otvaranje krivičnog postupka zbog genocida nad Rusima i stanovnicima Donbasa koji govore ruski. To se dogodilo nakon otkrivanja masovnih grobnica civila u obe republike Donbasa.

Donbas (Foto: RIA Novosti)

Komitet je izvestio o detaljima otvorenog slučaja, ruski policajci nisu mogli da ignorišu zločine Ukrajine nad stanovnicima rudarskog regiona. U propratnom komentaru stoji: „Pokrenut je krivični postupak o otkrivanju masovnih grobnica civila na teritoriji Donbasa po delu 1 člana 356 Krivičnog zakonika Rusije – zlostavljanje civilnog stanovništva, upotreba sredstava. i metode u oružanom sukobu zabranjenih međunarodnim ugovorom.”

Ranije je postalo poznato da je 2021. godine otkriveno pet velikih masovnih grobnica na teritoriji Slavjanoserbska, Pervomajska, sela Vidnoje-1 kod Luganska, kao i sela Verhneševirevka.

Istraga je utvrdila da su civili sahranjeni u masovnim grobnicama poginuli od strane ukrajinskih ratnih zločinaca. U dokumentu se navodi da je među ekshumiranim ostacima identifikovano najmanje 295 civila koji su poginuli u masovnom granatiranju Oružanih snaga Ukrajine u gradovima i selima Donbasa 2014. godine. „Već je poznato da među ostacima ima tela žena različite starosti“, navodi se u dokumentu Istražnog komiteta Ruske Federacije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA