Najnovije

Polovina žitelja KiM spremna da emigrira

Žitelji Kosova i Metohije su nezadovoljni ekonomskom situacijom i ambijentom u kojem žive, te bi polovina njih, otišla u inostranstvo ako bi im bilo omogućeno.

Gračanica (Foto: Jutjub)

Dan uoči obeležavanja 14 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, agencija PIPOS je predstavila istraživanje prema kom bi 54,8 odsto građana emigriralo.

Od 1.050 ispitanih građana, samo 28,2 odsto je reklo da ne bi emigriralo čak ni da ima priliku, a 11,4 odsto nije sigurno, dok je 5,6 odsto odbilo da odgovori.

Najzainteresovaniji za odlazak sa KiM su mladi starosne grupe od 18 do 25 godina, od kojih je 73 odsto izrazilo spremnost da emigrira. Samo 16 odsto ne bi napustilo KiM čak i da ima priliku.

Spremnost za odlazak na zapad izrazilo je 62 odsto ispitanika u starosnoj grupi od 26 do 35 godina, dok je u starosnoj grupi od 36 do 45 godina 61 odsto njih napustilo KiM.

Polovina ispitanika starosti od 46 do 55 godina spremna je da ode u inostranstvo, preneli su prištinski mediji.

Procenat ispitanika koji su odgovorili da bi emigrirali ako bi imali priliku pada na 38 odsto u starosnoj grupi od 56 do 65 godina, dok je 30 odsto onih koji bi otišli u starosnoj grupi preko 65 godina.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA