Najnovije

PUTIN SE OBRATIO KIJEVU: Rekao na koju adresu da se obrate za pregovore

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Kijev treba da sedne za pregovarački sto sa Donbasom i to što pre.

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

"Sve što Kijev treba da uradi jeste da sedne za pregovarački sto sa predstavnicima Donbasa i dogovori se o političkim, vojnim, ekonomskim i humanitarnim merama za okončanje ovog konflikta. Što pre to bolje", rekao je Putin nakon razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, prenosi TASS.

 

 

On je rekao da su i Lukašenko i on sigurni da je primena Minskih sporazuma ključ za ponovno uspostavljanje reda i mira u Ukrajini i smirivanje tenzija.

"Nažalost, sada smo svedoci eskalacije u Donbasu", rekao je Putin.

Rusija spremna da razgovara o bezbednosnim garancijama

Rusija je spremna da razgovara sa SAD i NATO samo ako pristanu da razgovaraju o prioritetnim zahtevima Moskve o bezbednosnim garancijama, izjavio je Putin.

Putin je rekao da su Vašington i Brisel ignorisali ključne zahteve Moskve o bezbednosnim garancijama, preneo je TASS.

"U isto vreme, oni su izneli neke ideje o evropskoj bezbednosti, raketama kratkog i srednjeg dometa i vojnoj transparentnosti o kojima Rusija ne bi imala ništa protiv da razgovara", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da ide putem pregovora, pod uslovom da se sva pitanja razmatraju kao paket, bez isključivanja ključnih predloga Rusije, čiju implementaciju ona vidi kao apsolutni prioritet.

"Spremni smo da idemo putem pregovora pod uslovom da se sva ova pitanja razmatraju kao paket, bez isključivanja ključnih predloga Rusije, čiju implementaciju vidimo kao apsolutni prioritet", istakao je Putin.

Zapadne sankcije Rusiji, kao i Belorusiji, biće uvedene u svakom slučaju, razlog za to će se naći, rekao je predsednik Rusije.

"Sankcije će u svakom slučaju biti uvedene. Bilo da danas imaju razloga, na primer, u vezi sa dešavanjima u Ukrajini ili da tog razloga nema, naći će se, jer je cilj drugačiji, cilj je da se uspori razvoj, u ovom slučaju, Rusije i Belorusije", kazao je Putin.

On je dodao da je pritisak sankcijama "apsolutno nelegitiman".

"Ovo je grubo kršenje međunarodnog prava, ali oni koji sada govore o tome (o mogućim novim sankcijama) brinu o tome (međunarodnom pravu) samo kada im je to od koristi", naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije ne predstavljaju pretnju nikome i isključivo su odbrambene prirode.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA