Najnovije

EMIL VLAJKI: Krišćanstvo protiv islama

„Sukob civilizacija“, „Clash of Civilizations“ – to je bila teza kojom je Samuel P. Huntington  imao ključ objašnjenja stanja u svijetu. Radilo se o članku koji je ovaj američki politolog objavio u ljeto 1993. godine u časopisu Forieign Affairs. Huntington je tvrdio da će u 21. stoljeću „sukob civilizacija“ ukloniti stare sukobe između država. Sedam ili osam civilizacija sukobljavat će se ubuduće u globalnoj areni – zapadna, konfucijanska, japanska, islamska, hinduistička, slavensko-ortodoksna, latinskoamerička i možda jedna afrička. Rizik za sukobe je najveći tamo gdje se isprepliću razlike u moći i kulturi, posebno u Bosni i Hercegovini.

Piše: Emil Vlajki

1992-1994 – Srbi i Hrvati saveznici

Rat u BiH bio je krvav, sto tisuća žrtava i par milijuna raseljenih lica. Želeći raspad Jugoslavije i teritorijalnu podjelu ove bivše jugoslavenske republike, Hrvati i Muslimani su se udružili protiv Srba, preglasali ih na referendumu 1991. godine, i natjerali ovaj narod da se i on teritorijalno odredi, što se i desilo. Za ostatak teritorija, počela je nemilosrdna borba između skorašnjih saveznika. Muslimani su dobili pomoć iz čitavog islamskog svijeta, ne samo u novcu i oružju već i u borcima. Ubrzo je sukob triju naroda prerastao u rat islama protiv kršćanstva – sa jedne strane muslimani, a s druge Srbi i Hrvati. Evo primjera:

Pismo predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću 27. siječnja 1993.

Gospodine Predsjedniče,

Nemili događaji koji se zbivaju ovih dana, u kojima muslimanski ekstremisti u središnjoj Bosni organizirano, zločinački i brutalno napadaju hrvatska naselja, pucajući na civile i branitelje, prisiljavaju me da Vam se obratim.

Sinoć je, kao što Vi zasigurno dobro znadete, trideset i pet vojnika HVO poginulo braneći svoja sela u okolici Busovače pred naletom muslimanskih postrojbi. Ovi su uz to zapalili više hrvatskih sela. Taj je događaj duboko potresao vodstvo hrvatskog naroda u BiH, koji su se obratili za pomoć Hrvatskoj, kao i svekolikoj svjetskoj javnosti.

Stoga, duboko zabrinut, apeliram na Vas da zaustavite tu brutalnu agresiju, jer ona može do krajnjih granica pogoršati odnose između Muslimana i Hrvata u BiH.

Uhvaćena je poruka dozapovjednika 3. korpusa ABiH DŽeme Merdana…uništiti svu živu silu, uključivši žene, djecu i starce na prostoru …u tu svrhu upotrijebiti sva raspoloživa sredstva…u slavu uzvišenog All´aha dž.s…samo nekoliko sati prije stupanja na snagu primirja u BiH.

Postupci vaših vlasti i zločinačke akcije vojnih postrojbi uključujući i brojne strane plaćenike  suprotni su našim uzajamnim dogovorima i sporazumima …a položaj muslimanskih izbjeglica u RH uvelike ovise od raspoloženja naše vlasti. ali i hrvatske javnosti.

Ali taj kršćanski savez nije dugo trajao. Prevareni Amerikancima, Hrvati su se, unutar Vošingtonskog sporazuma 1994. godine, ponovo udružili sa muslimanima/Bošnjacima.

Predsjednik Hrvatske za savez Hrvata i Srba u BiH

2010-2022 – Srbi i Hrvati, u liku Dodika i Čovića su ponovo zajedno protiv muslimana/Bošnjaka. Uvidjeli su da su, od 1995. godine, SAD sve uradile da od BiH stvore islamsku republiku. Kako bi to postigle, politički su uništavali Srbe i Hrvate sprječavajući ih da istinski budu konstitutivni narodi u ovoj zemlji. Uništili su fizički i financijski Herceg Bosnu, a Srbima su uništavali kadrove i otuđivali nadležnosti. Ali prije nego što o tome bude nešto rečeno, osvrnimo se niz izjava koje je predsjednik Hrvatske, Milanović, govorio na (in)direktan način o borbi kršćanstva protiv islama u BiH. 

„Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik hrvatski je partner u Bosni i Hercegovini, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez bosanskohercegovačkih Srba.“

„Iduća godina biti teška za bosanskohercegovačke Hrvate koje žele “satrati bošnjački unitaristi”,

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik, partner u ovim previranjima. Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren“.

Dodik, „koji nije okrvavio ruke u ratu“, je s druge strane „legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini koju poštujemo i koju ćemo poštivati“.
„Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik.“

„Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima. Bez Srba u Bosni i Hercegovini mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo“, istaknuo je Milanović, referirajući se na zahtjev predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata i Zagreba za izmjenom izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana predsjedništva i članove Doma naroda.“

“Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju”

„Republika Srpska je činjenica koja je „na neki način verificirana u Daytonu“.

„Tamo je potpis predsjednika Tuđmana. Nema natrag osim ako izbije novi rat“.

Dragan Čović, predsjednik HDZ u BiH Srbima:

Moramo se držati zajedno

U Banjoj Luci je jučer održana posebna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH. Kao gosti su bili pozvani predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH,  Izetbegović i Čović. Prvi je odbio poziv, a drugi se obratio Skupštini.

Čović je rekao da u ovoj zemlji ništa ne funkcionira. U Federaciji, Bošnjaci kao najbrojniji narod (milijun i osamsto tisuća Bošnjaka naspram četiristo tisuća Hrvata), neprekidno na izborima biraju Hrvatima probošnjačke Hrvate i time poništavaju konstitutivnost hrvatskog naroda. Navodno hoće građansku državu bez nacionalnog prefiksa, ali zbog njihove brojne nadmoćnosti, osiguravaju svoju dominaciju u unitarnoj BiH. Srbi bi itekako trebalo da budu zainteresirani za ovo što Bošnjaci rade, jer ako Hrvate politički unište, Bošnjacima će biti puno lakše da to urade i sa Srbima.

Bošnjaci su u Federaciji, drugom entitetu BiH, od Hrvata napravili „muslimansko cvijeće“. Hrvatima je jasno, da će i na izborima ove godine Bošnjaci ponovo izabrati neku probošnjačku marionetu, navodnog Hrvata, kao predstavnika hrvatskog naroda. Ukoliko se izbori održe, Hrvati će ih sigurno bojkotirati.
Ovim se pokazuje da Srbi nisu jedini koji „prave probleme“ u BiH.

Ustvari, kako se pokazuje kroz izjave njihovih lifera, na djelu je savez dvaju kršćanskih naroda, Srba i Hrvata koji su protiv muslimanske/bošnjačke namjere da od BiH naprave teokratsku, islamsku državu.

Amerikanci to forsiraju, a njihovi evropski vazali se tome ne protive. Ipak otpor Americi da u Evropi od BiH prave islamsku državu je sve veći; najmanje desetak država Evropske Unije je protiv, ne računajući Ruse i Kineze.

A i rat sa Ukrajinom je blizu. Ako se rasplamsa, visok je stepen vjerojatnosti da će doći do združene intervencije Srbije i Hrvatske u BiH što bi, ujedno, mogao i značiti i raspad ove „nemoguće države“.

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA