Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HUTI SATIRU SAUDIJCE: Pomerili granicu sa Saudijskom Arabijom na sever

Pokret Ansar Alah (Huti) objavio je video posvećen porazu Hadijevih prosaudijskih oružanih kod Harada. Prikazana je i hronika neprijateljstava i prikupljanje obilja trofeja od strane Huta.

Huti (Foto: Jutjub)

Video snimak prikazuje kretanje hadističkih trupa koje jurišaju na grad i okolinu. Huti prate kretanje napadača. Tada hadiste počinju da napadaju i male jedinice pešadije Ansar Alaha. Nakon borbi u okolini grada, hadisti ulaze u predgrađe Harada, ali njihove trupe su pod vatrom iz tenka T-55, koji koriste Huti. Neke grupe hadista na oklopnim vozilima uspevaju da uđu dublje u gradske blokove, ali oni brzo postaju meta posada protivtenkovskih raketa, koje uništavaju dva borbena vozila.

Nakon uspešne odbrane gradskih ulica, snage Ansar Alaha počinju da pokreću kontranapade na Hadijeve trupe koje su pokušavale da opkole Harad. Dakle, Huti prvo nokautiraju protivnike sa planinskog lanca Al-Haija, a zatim prenose svoj udarac na područje kampa Muhsam. Pešadija Ansar Alaha napreduje uz podršku oklopnog vozila BMP-2, terenskih vozila sa oružjem i minobacačima. Hadisti, nesposobni da izdrže napade, počinju da se povlače, bacajući teško naoružanje i vojnu opremu.

Posle bekstva neprijatelja, Huti pokazuju obilne trofeje u vidu raznih oklopnih vozila, velike količine municije i naoružanja, uključujući teške mitraljeze i lake minobacače. Prikazana su i tela poginulih hadista. Huti počinju aktivno prikupljanje trofeja, neispravna oprema se spaljuje na licu mesta.

U ovom trenutku, pokret Ansar Alah ne samo da je odbio sve napade Hadijevih snaga, već je i proširio kontrolu nad teritorijama oko grada. Dakle, delovi granice sa Saudijskom Arabijom pomereni su na sever, kao i nekoliko manjih naselja južno od Harada. Trenutno se nastavljaju neprijateljstva u blizini grada.

Napad na Harad od strane 5. vojne oblasti snaga Hadija, uz aktivnu podršku saudijskog vazduhoplovstva i artiljerije, počeo je 4. februara 2022. godine. Tokom prvih dana borbi, hadisti su uspeli da zauzmu izvestan broj položaja Huta istočno i južno od grada. Pokret Ansar Alah, prebacujući rezerve, uspeo je da organizuje uspešne kontranapade na neprijateljske trupe koje su napredovale i potom potpuno povrate teritorije izgubljene od početka neprijateljskih napada.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA