Najnovije

ZELENSKI IZABRAO IZRAEL: Sijarto nudi Budimpeštu za pregovore Moskve i Kijeva

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od izraelskog premijera Naftalija Beneta da bude domaćin i da pomogne u pregovorima između Ukrajine i Rusije, izjavio je danas za CNN ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Kornijčuk.

Vladimir Zelenski (Foto: Jutjub)

"Naš predsednik veruje da je Izrael jedina demokratska zemlja koja ima odlične odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, kao i da bi mogao da bude domaćin tih pregovora", kazao je Kornijčuk.

On je kazao da bi Jerusalim bio bolje mesto nego Minsk, gde su se prošli put održali razgovori, jer je Belorusija blizak saveznik Rusije, a Ukrajina ne veruje u legimititet aktuelnog lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka.

"Definitivno treba da promenimo mesto sastanka i verujemo da bi Jerusalim mogao da bude dobro mesto za to", kazao je Kornijčuk.

Što se tiče odgovora Izraela na taj zahtev, ambasador je rekao da ta zemlja "nije se složila, niti je odbila tu opciju, već je razmatra, što je pozitivan znak".

Benetov portparol nije komentarisao ove navode, koje je prvi objavio izraelski kanal Kan 11.

Budimpešta se nudi da bude mesto mirovnih pregovora

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponudio je da Budimpešta bude mesto mirovnih razgovora između Rusije i Ukrajine.

On je uživo na Fejsbuku u petak uveče rekao da se konsultovao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i Andrejem Jermakom, šefom kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kako bi im ponudio Budimpeštu kao bezbedno mesto za pregovore, prenela je agencija MTI.

Sijarto je otkrio da nijedna od strana nije odbacila tu mogćnost.

Sa ovom ponudom, Budimepšta se nada da će moći da doprinese miru, jer je to interes Mađarske, istakao je Sijarto u Briselu, pre nego što je otputovao u NJujork na razgovore sa liderima Ujedinjenih nacija o konfliktu u Ukrajini.

On je ocenio da su vodeće svetske sile angažovale skoro sva diplomatska sredstva kako bi sprečile rat u Ukrajini, koja je sused Mađarske.

"Rat je najgori mogući scenario koji odnosi ljudske živote. Mađarska bi volela da vidi mir i kraj neprijateljstvima što pre je moguće. Jer, što pre se završi sukob, manje života će biti izgubljeno", dodao je Sijarto.

Mađarski ministar je izjavio da su pregovori preduslov za vraćanje mira, a ranije ponuđena mesta za pregovore - Varšava i Minsk - nisu bili po meri sukobljenih strana.

"To je dovelo do toga da Mađarska ponudi da bude mesto održavanja mirovnih pregovora", kazao je Sijarto.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA