Najnovije

JOŠ NE MOGU DA SHVATE: Putin je pobrkao sve karte Zapadu u jednom neočekivanom potezu

Sankcije koje su SAD i Evropa uvele Rusiji pretvaraju se u neočekivani efekat za sve učesnike ove konfrontacije. O tome u članku za L’AntiDiplomatico piše američki analitičar Endru Koribko.

Kolektivni Zapad, u nadi da će uništiti privredu Ruske Federacije, preduzima restriktivne mere jednu po jednu. Kako je priznato u EU, Evropljani su već izvršili maksimalan pritisak na Moskvu, ali rusko rukovodstvo nije pokazalo ni nagoveštaj spremnosti da izvrši prilagođavanje svoje spoljne politike.

Štaviše, Endrju Koribko tvrdi da sankciona konfrontacija između Zapada i Ruske Federacije nije počela da se razvija po scenariju Vašingtona.

Američki analitičar je sa divljenjem primetio kako je ruski predsednik Vladimir Putin samo jednom neočekivanom odlukom pobrkao sve karte Zapadu.

Reč je o tome da Moskva prodaje gas neprijateljskim zemljama isključivo za rublje. Odgovarajuća izjava ruskog lidera je odmah dovela do činjenice da je nacionalna valuta Ruske Federacije porasla za 8,3% u odnosu na dolar.

Osim toga, uvoznici ruskog gasa su se našli pred teškim izborom: ili pristati na uslove Moskve i ojačati poziciju rublje, ili odbiti isporuke i automatski izazvati povećanje cena plavog goriva na 4.000 dolara dolara za hiljadu kubnih metara.

„Oba ishoda su korisna za Rusiju: ili će se njena valuta stabilizovati, ili će evro početi da propada isto tako brzo ili čak i više“, navodi L’AntiDiplomatico.

Sumirajući, Endrju Koribko je naglasio da rusko rukovodstvo na čelu sa Vladimirom Putinom ne samo da je narušilo planove Zapada da uništi ekonomiju i Rusku Federaciju, već je zapad stavio u izuzetno ranjivu poziciju. Pri tom, Moskva još nije ni počela da uvodi prave sankcije Zapadu.

Iran spreman da se umeša u rat Azerbejdžana i Jermenije, više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA