Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ: Rusija obustavila izvoz gasa u Nemačku, plaćanje od sada samo ruskom rubljom

Za Nemačku dolaze loše vesti. Ruska kompanija Gasprom potpuno je prekinula isporuku gasa u ovu zemlju preko Poljske gasovodom „Jamal—Evropa”, uprkos ranijem planiranju da se isporuka ovog energenta vremenom uveća. 

Foto: Helm kast

Piše: dr Ivan Pajović

Nemačka gasna skladišta su popunjena samo do 25%, a alternativnog isporučioca za sada nema. Čak ni Amerika sa svojim prirodnim naftnim gasom ne može ni približno popuniti one potrebe koje zadovoljava isporuka iz Rusije. 

Informaciona agencija Rojters, oslanjajući se na informacije nemačkog gasnog operatora koji isporučuje gas krajnjim kupcima, prenela je javnosti ovu važnu vest. Gasovod „Jamal—Evropa” uveden je u eksploataciju 1999. godine sa ciljem dopunske maršrute ka Evropi mimo dotadašnjeg gasovoda koji je išao preko ukrajinskog sistema transporta gasa. Krajnja tačka ovog gasovoda je kompresorska stanica koja se nalazi na granici Poljske i Nemačke, a tranzitne zemlje na gasnom putu do Nemačke su Belorusija i Poljska. Projektovana snaga gasovoda je oko 33 milijarde kubnih metara. 

Gasprom je danas prekinuo dostavu gasa ovim gasovodom, premda su koliko juče isporuke bile potpuno stabilne. O nekakvim eventualnim remontnim poduhvatima ruska strana svoje evropske partnere nije informisala. Treba podsetiti da je predsednik Rusije Vladimir Putin juče dao instrukcije centralnoj banci i Gaspromu da se organizuje trgovina gasom sa Evropom obračunom u ruskim rubljama. Poslednjih dana lideri evropskih zemalja obraćali su se ruskom predsedniku sa molbom da se obračun trgovine gasom nastavi u evropskoj valuti, evru, i da se ne uvode ograničenja u obimu isporuke ovog energenta. 

Međutim, juče je pres-sekretar ruskog predsednika Putina, Dmitrij Peskov, izjavio da Rusija neće primati plaćanja u ma kojoj drugoj valuti osim u rubljama i da će se rukovoditi jednostavnim principom: „nema rubalja – nema ni gasa”. 

Na osnovu toga može se zaključiti da je današnji prekid isporuke gasa po gasovodu „Jamal—Evropa” zapravo demonstracija moći Rusije pred njenim zapadnim „partnerima” i dokaz njene nepokolebljivosti da će isključiti gas ukoliko se ne ispoštuje novi princip plaćanja. 

Gasovod „Jamal—Evropa” je jedna od četiri gasovodne maršrute kojima se ruski gas dostavlja u Evropu. Preko ostala tri gasovoda dostava za sada nije prekinuta. Gasovodi „Severni tok” i „Turski tok” rade punim kapacitetom, a dostava preko Ukrajine obavlja se po unapred ugovorenim količinama. 

Plaćanje gasa rubljama odnosi se isključivo na zemlje koje je Rusija proglasila „neprijateljskim”. Prema dosadašnjim informacijama, na Tursku se prelaz na plaćanje u rubljama za sada ne odnosi, budući da ovu zemlju Rusija nije ubrojala među „neprijateljske”, premda je pre izvesnog vremena i sam turski predsednik Erdogan Putinu predlagao prelaz na plaćanje gasa rubljama. Ovaj podatak govori da je veoma verovatno da će i Turska u vrlo kratkom roku preći na plaćanje ruskom rubljom. Tim pre, jer je poznato da turske kompanije ne oskudevaju sa gotovinom ruske valute. Još ranije su mediji obaveštavali da će ruski turoperatori koji organizuju turistička putovanja u Tursku račune svoditi sa svojim turskim kolegama u ruskoj valuti. 
Očigledno je da dolaze „neka nova monetarna vremena”.

Kakva budućnost dolazi posle rata u Ukrajini saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA