Najnovije

AMERIČKI NAČELNIK GENERALŠTABA NA UKRAJINSKOJ GRANICI: Lično se uverljava u naoružavanje Ukrajine

Načelnik Generalštaba vojske SAD Mark Mili posetio je jedan aerodrom na granici sa Ukrajinom koji je postao čvorište za snabdevanje te zemlje oružjem, javlja Si-En-En (CNN) pozivajući se na jednog visokog zvaničnika američkog ministarstva odbrane.

Američka vojska (Foto: flickr)

Mili je, kako tvrdi CNN, lično posmatrao isporuku oružja, nakon što se prethodno sastao sa vojskom i upoznao sa procesom transporta oružja.

U izveštaju se dodaje da lokacija ovog aerodroma ostaje tajna radi zaštite pošiljki oružja, uključujući protivoklopnih raketa.

Navodi se i da ruska vojska nije pokušala da zaustavi ovaj transfer oružja, ali da postoji određena zabrinutost da bi se takvi transferi mogli naći na udaru Rusije "kako njena ofanziva bude napredovala".

Evropska komanda specijalnih snaga SAD (EUCOM) je prvenstveno odgovorna za masovnu operaciju isporuke oružja, koristeći svoje veze sa saveznicima i partnerima za "koordinaciju u realnom vremenu" i slanje materijala Ukrajini, tvrdi drugi zvaničnik iz američkog ministarstva.

Otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu, bezbednosnu pomoć Kijevu je poslalo 14 zemalja, prema tvrdnjama tog zvaničnika, koji dodaje i da je najveći deo iz američkog paketa pomoći, ukupne "težine" 350 miliona dolara, već isporučen Ukrajini.

Naime, oko 240 miliona dolara je već stiglo u Ukrajinu, a ostatak bi trebalo da stigne u narednih nekoliko dana ili možda nedelja, tvrdi isti zvaničnik.

O stanju u Mariupolju pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA