Najnovije

AMERIČKI PLAN PROTIV KINE: Kreiraju azijsku verziju NATO

Šef kineske diplomatije Vang Ji optužio je danas zvanični Vašington da pokušava da kreira azijsku verziju NATO, odnosno američko-evropskog vojnog saveza, i istovremeno pozvao administraciju DŽoa Bajdena da poboljša odnose sa Severnom Korejom.

Kineska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Kine)

Politika SAD prema istočnoj Aziji i Indijskom okeanu, i napori da se ojačaju vojne veze sa Japanom, Australijom i Indijom su katastrofa koja narušava regionalni mir i stabilnost", izjavio je Vang Ji na konferenciji za novinare, a prenosi agencija AP.

On je poručio da se Sjedinjene Države igraju geopolitičke igre pod izgovorom da promovišu regionalnu saradnju, što je, kako tvrdi, u suprotnosti sa regionalnim željama za saradnju i osuđeno je da nema budućnost.

Vang je, takođe, rekao da Vašington okuplja i organizuje saveznike kako bi potisnuli Kinu.

Prava svrha Indo-pacificke strategije je stvaranje indo-pacifičke verzije NATO, ocenio je kineski diplomata.

Vang je pozvao Bajdenovu administraciju da oživi duh sporazuma iz 1970-ih, koji su doprineli uspostavljanju odnosa SAD sa komunističkom vladom u Pekingu, poručujući da bi Vašington trebalo da se vrati na pravi put racionalnosti i pragmatizma.

Kineski diplomata je, takođe, pozvao SAD da preuzmu inicijativu za poboljšanje odnosa sa Severnom Korejom, i optužio je Bajdenovu administraciju da nije odgovorila na, kako tvrdi, pozitivne mere vlade severnokorejskog lidera Kim DŽong Una, koje imaju za cilj promovisanje dijaloga.

A šta se za to vreme događa u Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA